Tači: SAD će biti direktno uključene u dijalog sa Beogradom

Vesti 03. okt 201711:22 > 11:24
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je od potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa dobio obećanje da će SAD biti direktno uključene u dijalog Prištine i Beograda, prenose prištinski mediji.

„Došlo je vreme da se SAD direktno uključe u dijalog između Kosova i Srbije. Potpredsednik Pens potvrdio je posvećenost i uključenost Bele kuće u taj značajan proces“, rekao je Tači za RTK i dodao je da će učešće SAD u dijalogu dati novo značenje, dinamiku i sigurnost za uspešan završetak briselskih pregovora.

Prema rečima Tačija, koji se s potpredsednikom SAD sastao 29. septembra, razgovarali su i o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije „uz istorijski dogovor o normalizaciji i pomirenje, kroz vodeću ulogu Evropske unije“.

Tači je naveo da je glavna tema sastanka s Pensom bila stvaranje vojske Kosova, koja će se, kako je procenio, biti već ove godine.

„Potpredsednik Pens je još jednom potvrdio stav Sjedinjenih Država da Kosovo, kao suverena zemlja, ima pravo da stvori Oružane snage i potvrdio da će nove snage Kosova biti modern, sa standardima NATO-a i multietničkim. Sve obaveze i odgovornosti će biti ispunjene u ovoj godini, a Oružane snage Kosova će biti formirane“, rekao je Tači.

Američka administracija, kako je naveo, od Kosova zahteva da što pre završi pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom.

„Za SAD je to pitanje zatvoreno i od nas, Skupštine Kosova, traže da to se to pitanje što pre završi, da bi se krenulo napred u procesu evropskih integracija, posebno vizne liberalizacije“, rekao je Tači.