Oštar protest MSP zbog reakcije Hrvatske na spomenik Tepiću

Vesti 03. okt 201712:29 > 12:35
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je protestovalo zbog reakcije Hrvatske na otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović pozvao je danas na razgovor otpravnika poslova Ambasade Republike Hrvatske, zbog izricanja oštrog protesta, zbog reakcije Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske na otkrivanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je državni sekretar Stevanović ukazao da je sramno to što zvaničnici Hrvatske, koji, kako se navodi, veličaju ustaštvo i zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, i podstiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. veku, protestuju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala.

“Korišćenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za ‘oružanu agresiju’ ne samo da je u pravnom i istorijskom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemerno”, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru je, kako se navodi, izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije istorije.

Iz Ministarstva navode da to, između ostalog, uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj i postavljanje table sa nacističkim pozdravom “Za dom spremni“ u Jasenovcu, najvećem stratištu gde je ubijeno više od pola miliona Srba, Jevreja i Roma.

Dodatnu zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kako se ističe, izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Republike Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u celini pojačavaju u vreme kada je predsednik Aleksandar Vučić javno izrazio opredeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom.