REM u službi pet nacionalnih televizijskih emitera

Vesti 03. okt 201718:40 > 18:41
N1

Prema saznanjima televizije N1, regulatorno telo za elektronske medije REM, planira da na narednoj sednici Saveta donese odluku na osnovu koje bi pet nacionalnih televizijskih emitera dobili status “Must Carry”, a po kojoj bi svi kablovski operateri morali sa njima da zaključe ugovore o distribuciji i plaćanju takozvane tržišne cene distribucije.

Namera REM-a je, prema saznanjima N1, da svim operaterima koji nakon donošenja ovakve odluke odbiju da zaključe ugovor sa nacionalnim emiterima i ne plate takozvanu „tržišnu cenu“ distribucije, preko RATEL-a oduzme dozvole za distribuiranje kanala.

Eskperti i sagovornici iz krugova distributera za N1 tvrde da bi ovakva odluka REM-a i pretnja oduzimanjem dozvola za distribuciju, bile potpuno pravno neutemeljene, kao i da bi to bio nezabeležen svetski presedan.

Oni podsećaju da televizijski kanali Antena grupe: TV B92, odnosno sada O2 i TV Prva, kao i TV Happy već dugo i bezuspešno pokušavaju da nelegalno naplate takozvane „carriage fees“ od operatera.

Smatraju takođe da postoje jasne indicije da iza ove namere stoji ideja o trgovini po kojoj bi ove televizijske stanice za sebe obezbedile nove prihode, a sa druge strane bi u svojim programima obezbedile podršku za predstojeće izbore.

Sagovornici iz krugova distributera kažu da bi svaki akt u tom pravcu, bio odmah praćen zahtevom nadležnim pravnim institucijama i Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i legalnosti.