Jesenje zasedanje Skupštine: Sporni kvorum i kamen

Vesti 03. okt 201719:01 > 19:03
N1

Početak jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije nije išao glatko. Nekoliko puta utvrđivan je kvorum, a poslanici još nisu stigli da usvoje dnevni red, niti da počnu raspravu o njemu. U Skupštinu su kao uvek na početku redovnog zasedanja stigli garda i hor, ali su prvi put u parlament uneti i kamen sa Kosova i zastava Kosova.

Početak redovnog jesenjeg zasedanja poslanicima je teško pao. Iako je počelo svečano, nije teklo glatko. Kvorum u pola 11 su imali. Tri sata kasnije – nisu.

„Konstatujem da je u sali prisutno 108 narodnih poslanika i određujem pauzu do 15 časova“, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Posle pauze – novi problemi. Zakažao je sistem. Usledilo je višestruko ručno prebojavanje poslanika i sumja u isto.

„Obzirom da mi iz službe signaliziraju da je u sali prisutno 128 narodnih poslanika, a da nemamo mogućnost da to uvtdimo eletronski, opet ste mnogo nervozni, rekao je Đorđe Milićević iz SPS.

 „Molim službe da počnu prebrojavanje. Tišina. Neko mora da vodi ovaj parlament“, kazala je Gojković.

„Nemate kvorum, terate nas da nezakonito debatujemo“, rekla je Maja Videnović iz DS.

Da li je bilo dovoljno poslanika za odlučivanje, nisu svi sigurni. Da je u sali skupštine danas bio kamen – niko ne može da dovede u pitanje.

„I ovaj kamen zemlje Srbije što preteć suncu dere kroz oblak, sumornim čelom, mračnim borama o vekovečnosti priča dalekoj. Otadžbina je ovo Srbina. Donosim vam kamen sa Kosova i Metohije“, rekao je Boško Obradović, lider Dveri.

Maja Gojković: „Jel to kamen? Ne smete da unosite to u salu. Ima u pesmama i oruzja i noževa i kamenja, i cigli. Pauza da iznesete to“.

Boško Obradović: „Za mene to nije običan kamen, za mene je to kamen svetinja“.

Marijan Rističević: „Ja stvarno verujem da je to kamen za kupus. S obzirom da imam ta iskustva da su zaobljene ivice i tako dalje, u originalu je kamen za kupus“.

Šta je uneto na sednicu Odbora u Kosovo – nema dileme. Radikali su predsedniku Odbora poklonili zastavu Kosova.

Milovan Drecun: „Izričem Vam opomenu, zbog uvrede predsednika Odbora i rušenja dostojanstva parlamenta. Ne možete zastavu samoproklamovane države da ovde donosite i da je promovišete“.

„Vi vodite izdajničku politiku. Vi slobodno pošto se rukujete sa Tačijem i Haradinajem nastavite da sprovodite svoju politiku“, reči su Miljana Damjanovića iz SRS.

I tako je zastava Kosova pala na jednu od brojih praznih stolica, jer na Odboru za Kosovo osim predsedavajućeg nije bilo ni jednog poslanika vladajuće većine. U SPS-u objašnjavaju da im termin nije odgovarao.

Utvrđivali smo dnevni red, počelo je redovno zasedanje, sednica je mogla da se pomeri za neki vremenski period možda za popodne ili tokom sutrašnjeg dana. Nema razloga da bojkotujemo sednicu“, rekao je Đorđe Milićević iz SPS.

Gde je sa te sednice odneta kosovska zastava – ne zna se. Sudbina kamena sa Kosova nešto je izvesnija.

„Trenutno se nalazi u prijavnici na ulazu u Narodnu skupštinu, Nadam se da će mi biti vraćen jer se radi o lilčnoj svetinji koju sam juče doneo sa KIM“, kazao je Boško Obradović.