Dan uživo o 100 dana vlade: Ani Brnabić ide loše od početka

Vesti 09. okt 201718:41 > 19:02
N1

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i novinarka Danasa Safeta Biševac ocenili su u Dan uživo TV N1 da su učinci Vlade Ane Brnabić u prvih sto dana rada, skromni. Gosti N1 imaju utisak da Vladom i dalje upravlja predsednik Aleksandar Vučić.

Prvih sto dana rada Vlade Srbije sa Anom Brnabić na čelu, navršeno je proteklog vikenda, ali će premijerka o svojim rezultatima govoriti tek 14. oktobra kada bi trebalo da saopšti i koliko će iznositi najavljeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Milan Ćulibrk za N1 kaže da ima utisak da Vlada radi sve sa osam dana zakašnjenja – tromo, usporeno i polako, kao da se odluke donose na drugom mestu.

Kaže da sumnja da će plate i penzije biti vraćene na nivo pre smanjenja 2014. godine, jer tako govore brojke.

“Ako se penzije vrate (na nivo pre smanjenja), državi bi u budžetu trebalo dodatnih 50 milijardi dinara. Nešto manje bi trebalo za plate, to je suviše velika suma novca”, ističe on.

Ćulibrk kaže i da ga zanima da li će premijerka imati snage i hrabrosti da kaže “ne” povećanju plata od 10 odsto za vojsku, policiju i BIA, koje su ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i šef BIA Bratislav Gašić dogovorili na jednom sastanku sa predsednikom Vučićem.

Nije isključeno, kako kaže, da neki zaista dobiju povećamnje od 10 odsto, a drugi od dva, tri odsto, kako se ne bi ugrozile javne finansije, a kako bi neko “održao obećanje”.

Podseća da je još od početka krize, 2008. govorio da bi država trebalo više da izdvaja za investicije, čak i po cenu većih deficita, jer dobri projekti doprinose podizanju stope privrednog rasta po kojoj smo, kako ističe, ubedljivo najgori u Evropi.

Vladi zamera i što je velikim brojem zakona centralizovala vlast u rukoma ograničenog broja ljudi, i pojašnjava da se to odnosi na BIA, policiju, Vojska i prosvetu. “To nije dobar put ka razvoju demokratije”, upozorava Ćulibrk.

Govoreći o aferi “Tetka” čiji je akter ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji ne može da objasni poreklo 205.000 evra za kupovinu stana, Ćulibrk je rekao da bi u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji ministar na Vulinovom mestu podneo ostavku. Umesto toga, došli smo, kako kaže, do apsurda da Vulin “tera šegu” sa novinarima i tvrdi kako je unosio devet po devet hiljada evra u zemlju.

“Ono što je mene dodatno razočaralo jeste odnos premijerke prema tom problemu – da to nije njen problem, da su ona skandalozna saopštenja Pokreta socijalista emotivna reagovanja”, kaže gost Dana uživo, ali ocenjuje i da se Vlada ni ne pita šta će biti s njom, ko će u njoj ostati i da li će se ići na prevremene parlamentarne izbore.

Odluke o tome i dalje donosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, utisak je Ćulibrka.

Brnabić je za Vučića bila „odličan izbor“

N1

  Da o Vladi ne odlučuje premijerka Brnabić, već predsednik Vučić, utisak je i novinarke Danasa Safete Biševac koja je takođe bila gošća Dana uživo TV N1.

“Ovo je vlada kontinuiteta, koju i dalje kontroliše Aleksandar Vučić”, rekla je Biševac ocenjujući da Vučić sa Anom Brnabić napravio “odličan izbor” koji se dopada zapadnim partnerima, dok istovremeno ima premijerku koja se “ne pita za svoj posao”.

Safeta Biševac ima utisak da Ani Brnabić na mestu premijerke od prvih dana “ide nešto loše”.

Smatra da je to što je premijerka, posle intervjua agenciji Blumberg, nosila transkript “na noge” ruskom ambasadoru, poniženje, a ocenjuje i da se premijerka nije snašla sa štrajkovima u Fijatu i Goši.

“Prva izjava (o Fijatu) je da poziva radnike da ne ugrožavaju nacionalni interes zemlje. Vi od nekoga ko radi za platu očekujete da brine o nacionalnom interesu!? Kakve veze zarade radnika imaju sa nacionalnim interesom”, upitala je novinarka Danasa.

Situacija sa Gošom je, kako kaže, još skandaloznija. Priseća da je redakciju Danasa posetio predstavnik Međunarodne konfederacije radnika kojem su morali da objašnjavaju kako to da vlasnik fabrike koji nije plaćao poreze državi i plate radnicima nije u zatvoru.

Safeta Biševac strahuje i zbog inicijative pojedinih stranih investitora da se prinadležnosti radnicima na bolovanju smanje na 30 odsto plate, i pita se da li će radnici u Srbiji na kraju raditi za 100 evra.

Goasti Dana uživo ocenili su i da je odluka Vlade Srbije da podrži ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja problematična zbog retorike koju je Srbija imala prema aktuelnom premijeru Kosova u vreme kada je francuski sud odlučivao o zahtevu Srbije za njegovim izručenjem zbog zločina tokom sukoba u pokrajini.

Biševac i Ćulibrk smatraju da je još problematičnija odluka Vlade da na lokalnim izborima na Kosovu podrži Srpsku listu, i imaju utisak da Beograd sada deli Srbe na Kosovu na lojalne i nelojalne, kao što je to 80-ih radio sa Albancima.