Švedska i Finska bi da povećaju investicije u Srbiji

Vesti 10. okt 201710:48 > 12:06
Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom i Timom Soiniem o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, evropskim integracijama, ali i mogućnostima porasta investicija iz te dve skandinavske zemlje.

Vučić je konstatovao da Srbija ima dobre političke odnose sa obe zemlje, što stvara dobru osnovu za povećanje ekonomske saradnje, posebno za porast investicija iz Švedske i Finske, navodeći primer nedavnog otvaranja robne kuće IKEA u Beogradu, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Sa šefovima švedske i finske diplomatije Vučić je razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu, navodeći da je Srbija opredeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti. On je rekao da se nada uspostavljanju regionalne ekonomske zone, koja bi bila jedan od uslova ekonomskog napretka svih zapadnobalkanskih naroda.

Ministri Valstrom i Soini naveli su da su Švedska i Finska pravi primer dobre saradnje, od praktičnih stvari za svakodnevni život stanovnika njihovih zemalja do dubokog političkog razumevanja.

Oni su izrazili nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija, jer Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost.

Predsednik Vučić zahvalio je ministrima Valstrom i Soiniju na podršci Švedske i Finske evropskom putu Srbije.

Srbija dobrodošla u EU, ako ispuni uslove

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da zajednička poseta Srbiji i regionu šefova diplomatija Švedske i Finske treba da služi kao primer.

„To je za nas malo čudno jer pokazuje da susedne zelje mogu da budu u dobrim odnosima“, rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Švedskoj i Finskoj na podršci evropskim integracijama Srbije. Ministar spoljnih poslova Finske poručio je danas da Srbija ima prijatelje i da je, ako ispuni uslove, doborodošla u EU. On je naveo da je jasno da u regionu ima problema, ali da mir i saradnja obezbeđuju prosperitet. On je ocenio da postoji optimizam i da se u tom smeru treba kretati. 

„Ne može se menjati istorija, ali smatram da mi, kao politički lideri, dugujemo našim narodima i pre svega mladim ljudima da stvorimo uslove da život bude bolji“, rekao je Soini.

On je rekao da dijalog nije jednostavan, ali da je neophodnost „čak sa onima kojima niste u najboljima odnosima“. 

Tanjug/Sava Radovanović

Ističući podršku reformama u Srbiji, ministarka spoljnih poslova Švedske Valstrom je rekla da „slavimo 100 godina diplomatskih odnosa i ostajemo posvećeni i angažovani prijatelji“. Prema njenim rečima, EU je motivacija za mlade ljude, jer znaju da postoji perspektiva probližavanja i jednog dana članstva u EU.

Dačić je naveo da je Švedska vodeća zemlja u bespovratnoj i razvojnoj pomoći Srbiji i da je za razne namene Srbiji dala 250 miliona evra. Kako je rekao, na sastanku je bilo reči o sutuaciji u regionu i gostima je preneo da su spoljnopolitički prioriteti Srbije EU, regionalna stabilnost, mir i želja da se neke aktuelne teme poput migranata i terorizma „stave ad akta“.

„Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, mi smo se prema njima odnosimo humano, a oni nisu pravili probleme“, rekao je Dačić. 

On je naveo da u Srbiji ima tri do četiri hiljade migranata i da se Srbija „bori s tim i izdržava taj teret“, ali da to neće moći ako propadne sporazum EU i Turske, a Madjarska i Hrvatska zatvore granice. Na sastanku je dogovoreno da se i dalje unapredju odnosi sa Švedskom i Finskom, a ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da bi voleo da „naš život bude toliko dosadan“. 

„Francuski filozof Moneskje je rekao da su srećni oni narodi koji imaju dosadnu istoriju“, rekao je Dačić. 

Finski ministar je u Beogradu uputio čestitke Srbiji na plasmanu za Svetsko prvenstvo u fudbalu.