Radomirović: Premijerka da prati medije, ne samo kliping

Vesti 11. okt 201714:07 > 14:14
N1

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović poručio je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da novinari nisu mašine i da zato nema objektivnog novinarstva, ali da ima poštenog novinarstva.

 „Ja bih se složio da nema objektivnog novinarstva, ali samo zato što novinari nisu mašine i ne mogu biti objektivni, ali ne bih se složio da nema poštenog novinarstva u Srbiji“, rekao je Radomirović agenciji Beta.

On je naveo da zabrinjava jedna prethodna izjava premijerke kada je rekla da prati samo kliping, dakle samo isečke iz medija i novina i poručio joj da bi mnogo bolje bilo da čita novine i prati medije mnogo ozbiljnije, kao i da bi bilo mnogo bolje da obrati pažnju i na medije koji nekritički hvale Vladu Srbije.

„Takvi mediji koji bez osnova hvale izvršnu vlast ne čine uslugu ni predsedniku Vlade ni ministrima i to bi naša izvršna vlast morala da razume. Mnogo su za jedno demokratsko društvo bitniji mediji koji činjenicama i argumentovano kritikuju poteze vlasti, jer samo u takvoj atmosferi u kojoj izvršna vlast podržava kritičko na činjenicama zasnovano novinarstvo može biti odgovornosti i boljeg društva“, rekao je Radomirović.

On je naveo i da ne bi smelo da se dešava da političke stranke i predstavnici vlasti vredjaju novinare, već da bi morali da razumeju da imaju obavezu prema javnosti da odgovore na pitanja koje novinari u ime te javnosti postavljajaju.