Vučić sa Viktorijom Nuland o snabdevanju Srbije gasom

Vesti 07. feb 201511:18 > 11:21
Vlada Srbije

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland o bilateralnim odnosima, pre svega u oblasti energetike i mogućnosti snabdevanja Srbije gasom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, pomoćnica državnog sekretara Nuland podržala je evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Premijer Vučić obavestio je Nulandovu o ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada, naglasivši da Srbija ima snage i volje da postane moderna i uspešna zemlja, sa uređenim javnim finansijama i značajnim rastom industrijske i poljoprivredne proizvodnje već od sledeće godine.

Premijer Vučić sastaće se večeras u Minhenu i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

U Minhenu je u toku 51. bezbednosna konferencija na kojoj učestvuje dvadesetak šefova država ili vlada i više od 40 ministara spoljnih poslova i odbrane. U srpskoj delegaciji je pored premijera i šef srpke diplomatije Ivica Dačić.

Sastanak sa ministarkom za EU u Vladi Bavarske

Premijer se takođe sastao sa Beatom Merk, ministarkom za EU u Vladi pokrajine Bavarske a u tom razgovoru je istakao da je za Srbiju evropski put veoma važan i da bez podrške Nemačke on ne bi bio moguć.

Srbija čini sve da poboljša ekonomsku situaciju, a zaključivanje sporazuma sa MMF-om u februaru ove godine biće još jedan dokaz uspešnih ekonomskih mera koje srpska vlada sprovodi, istakao je Vučić.

On je od bavarske ministarke zatražio pomoć u prenošenju prakse i izgradnji preduzetničkog duha u Srbiji, kao i veće angažovanje kompanija iz Bavarske.

„Vi činite veliki napredak u razvoju i reformama, i ja znam da to zahteva ogromne napore. Zato želim da dođem u Srbiju kako bih pozdravila vaš uspeh i unapredila našu saradnju“, istakla je Merk koja će u posetu Srbiji doći početkom marta.