Pokret obnove Kraljevine Srbije izabrao rukovodstvo

Vesti 15. okt 201715:20 > 16:18
TANJUG/TANJA VALIC

Dosadašnji zastupnik Pokreta obnove Kraljevine Srbije i narodni poslanik Žika Gojković izabran je na izbornoj skupštini POKS za predsednika te stranke.

Na izbornoj skupštini glasalo je više od 1.200 delegata.

POKS je registrovan 17. jula 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju, za tri meseca postojanja POKS, formirano je više od 70 gradskih i opštinskih odbora širom Srbije.

Osnivač Pokreta obnove Kraljevine Srbije Mirko Čikiriz izjavio je da se taj pokret zalaže da Srbija bude moderna evropska kraljevina poput Danske, Švedske, Holandije, Velike Britanije i Španije.

„POKS će da rehabilituje pretke, ispravi nepravde i od Srbije napravi modernu evropsku kraljevinu“, rekao je Čikiriz na izbornoj skupštini POKS u centru „Sava“ u Beogradu.

On je dodao i da je lepša himna Srbije u kojoj se pominju kralj, Bog i pravda, od himne „o sužnjima koje mori glad“.

TANJUG/TANJA VALIC

Član Krunskog saveta i akademik Matija Bećković rekao je da bi i u monarhiji vladali oni koji vladaju danas, ako ih narod izabere, a da bi sa kraljem Srbija „imala nebo nad sobom“ i da je predsednik Srbije predsednik Srbije, a kralj Srbije, kralj svih Srba i da veruje da bi uvođenje monarhije podržale i nacionalne manjine.

„To nije moj ili vaš kralj, već kralj svima. Kapa pod koju staju svi, a koja ne staje ni pod jednu drugu. Kralj ne vlada, nego upravlja i oduzima vlastima ono što nije njino“, rekao je Bećković.

Osnivač POKS Žika Gojković rekao je da pokret neće gajiti kult vođe, pa ni kult prestolonaslednika.

„Naš kult je monarhija i kraljevina“, rekao je Gojković i dodao da je promena društvenog uređenja iz republike u monarhiju promena sistema vrednosti.

On je kazao da POKS želi da Srbija postane monarhija i zauzme mesto među drugim evropskim kraljevinama i povrati prijateljstva sa svojim tradicionalnim saveznicima iz perioda Prvog svetskog rata.

Gojković je kazao da je danas 70 odsto ljudi protiv monarhije jer nisu imali prilike da čuju drugu stranu istorije, ali da ohrabruje činjenica da je za oko deset dana prikupljeno 12.600 potpisa za POKS.

On je dodao da su Srbiji potrebni stabilnost i jedinstvo što je, prema njegovim rečima, oličeno u kralju, a da su Srbi trenutno podeljeni i da zbog toga ne mogu da reše nijedan problem.

Gojković je dodao da je on jedini poslanik POKS u Skupštini Srbije i da imaju tri poslanika u Skupštini Vojvodine, ali da su oni izašli na listi Srpske napredne stranke i da sa tom partijom i njenim liderom Aleksandrom Vučićem, aktuelnim predsednikom Srbije, imaju odličnu saradnju.

Predsednik udruženja „Kraljevina Srbija“ Mario Majstorović rekao je da je kralj faktor stabilnosti i kontinuiteta nacije i dodao da se za jednu predsedničku kampanju potroši onoliko novca koliko je potrebno za 30 godina održavanja dvora.

Na zatvorenom delu sednice govoriće i Olgica Batić, predsednica Demohrišćanske stranke Srbije, koja je cela prešla u pokret, a sednici je danas prisustvovao i Željko Rebrača.

Delegati POKS su birali predsednika POKS, zamenika predsednika, potpredsednika, članove Predsedništva POKS, članove Glavnog odbora i Nadzornog odbora i potvrdili izbor predsednika opštinskih i gradskih odbora POKS.