Slučaj "Neonacisti": Sud uništio presude protiv Pešića

Vesti 16. okt 201711:30 > 12:06
N1

Ročiste u postupku protiv pripadnika Nacionalnog stroja Gorana Davidovica i Nedeljka Pešića, kojima se sudi za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje održano je bez prisustva prvooptuženog Davidovića.

Prekršajni sud u Novom Sadu uništio je spise predmeta i rešenje kojim je Nedeljko Pešić osuđen na 25 dana zatvora zbog napada na učesnike skupa „Stop fašizmu“ u oktobru 2007. godine, saopšteno je na današnjem sudjenju u novosadskom Višem sudu.

Sudija Slobodanka Gutović rekla je na suđenju da je na zahtev Višeg suda da im se dostavi rešenje protiv Pešića, iz Prekršajnog suda stigao odgovor da su spisi ovog predmeta „uništeni u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara“.

Gutovićeva nije mogla da se izjasni da li su i presude Prekršajnog suda protiv ostalih učesnika napada na mirnu kolonu građana 2007. u Novom Sadu uništene, ali je iznela pretpostavku da se to dogodilo.

Nedeljko Pešić je 2007. zbog remećenja javnog reda i mira tokom skupa „Stop fašizmu“ osuđen u Prekršajnom sudu na 25 dana zatvora i tu kaznu je odslužio.

Zbog ove presude Prekršajnog suda, Više javno tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja Pešića za nasilničko ponašanje tokom incidenta 7. oktobra 2007.

Njemu i neformalnom vodji Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću i dalje se sudi zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Ročište bez Davidovića, traženo saslušanje žandarma

Nakon pregleda dokumentacije iz prekršajnog postupka, Davidovićev branilac zatražio je da se saslušaju šest pripadnika Žandarmerije koji su prisustvovali incidentu, što je i prihvaćeno.

Novo ročište zakazano je za 7. decembar, ali se očekuje da i ono prođe bez prvooptuženog Davidovića, koji se krije u Italiji.

Podsetimo, pre više od 10 godina građani Novog Sada izašli su na ulice, u antifašističku šetnju, kako bi sprečili marš neonacističke organizacije Nacionalni stroj. Šetnji se odazvalo 5.000 građana, koji su bili  zasuti kamenicama, a ozbiljnije sukobe sprečila je policija, i to tek nakon što su pojedinim učesnicima šetnje bile okrvavljene glave. Napad na građane dogodio se kada su se učesnici šetnje našli ispred novosadskog Doma vojske. U dvorištu Doma vojske bila je druga grupa u kojoj je bio Davidović. Okupljeni su zapalili baklje nakon čega su bačene kamenice i povređeno više ljudi koji su šetali.

Iako je ceo incident zabeležilo na desetine kamera, slučaj nije dobio sudski epilog. Tužilaštvo je od gonjenja neonacista odustalo, dok se još jedino sudi njihovom vođi Goranu Davidoviću, koji se krije u Italiji. Za devet godina, promenjeno je sedmoro sudija, a postupak se iz ročišta u ročište odlaže.