Bezbednost, akreditacije…Novinari traže objašnjenje od BIA

Vesti 17. okt 201716:09 > 17:21
N1

Mreža za istraživanje i kriminala i korupcije (KRIK) zatražila je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA. Novinaru Politike Dušanu Teleskoviću takođe nije omogućeno prisustvo. NUNS traži da direktor BIA objasni diskriminaciju novinara.

Iz redakcije KRIK navode da su se njihove novinarke Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć akreditovale da prisustvuju tom događaju i da su zahtevi za akreditacije poslati zajedno sa zvaničnog mejla redakcije.

Kako navode, Milica Vojinović je ušla na događaj, međutim, Vesni Radojević saopšteno je da ne može da mu prisustvuje jer ne „postoje bezbednosni uslovi“.

Iz KRIKA ističu da je na insistiranje Vesne Radojević da joj objasne šta to znači, osoba zadužena za izdavanje akreditacija koja nije želela da se predstavi pozvala novinarku da se udalji. Radojević je rečeno i da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl.

Nadležni tvrde da nisu poslate akreditacije

Novinar Dušan Telesković, kome danas takođe nije bio omogućen ulazak na svečanost BIA, rekao je da mu je na ulazu rečeno da se radi o „bezbednosnim razlozima“ i da „nema bezbednosnih uslova“ za njegovo prisustvo.

Telesković je, u izjavi FoNetu, rekao da je redakcija Politike na vreme poslala akreditaciju sa njegovim imenom za taj događaj, u ponedeljak u 16:18 časova.

Novinarima koji su se tokom svečanosti u BIA kod nadležnih interesovali zašto kolegama iz Poltiike i KRIK-a nije dozvoljen ulaz, rečeno je da „nisu poslali akreditacije“.

Jedan od nezvaničnih odgovora je bio da je Telesković, pored što nije akreditovan, i zakasnio, jer je na kapiju BIA došao u 13:05 časova, a u pozivu je pisalo da novinari treba da dođu najkasnije do 13:00.

Novinari su se, međutim, mogli uveriti i da je dosta njihovih kolega dolazilo posle 13 časova, a ekipa Radiotelevizije Srbije stigla je tek u 13:50

NUNS: Direktor BIA da objasni diskriminaciju novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je protestovalo zbog „neobjašnjive diskriminacije novinara na svečanom obeležavanju dana BIA.

„Upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje“, saopštio je NUNS koji pozdravlja odluku Aleksandra Vučića da zbog toga ne prisustvuje svečanosti.

„Raduje nas i ocena predsednika Vučića da ‘predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno’ i da ‘transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti’. Zbog svega toga očekujemo da direktor BIA Bratislav Gašić javno objasni “bahatost” odluke da se pojedinim novinarima danas uskrati pravo da izveštavaju sa veoma značajnog skupa čiji je on domaćin“, navodi NUNS.

Predsednik NUNS-a­ Slaviša Lekić, s druge strane, sumnja da je reč o „farsi koja ide naruku Aleksandru Vučiću“.

„Ne znam iz kog razloga, možda potpuno neopravdano, ali sumnjam da je inspirator tog incidenta možda baš onaj zvaničnik koji je otkazao učešće na današnjoj manifestaciji“, rekao je Lekić za Cenzolovku.

On poručuje predsedniku da iskoristi svoj autoritet i savetuje Anu Brnabić da smeni direktora BIA, i kaže da će mu se u tom slučaju javno izviniti.

UNS: Vučić dobro reagovao

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović pozdravlja odluku Vučića i smatra da je on dobro reagovao, jer „ako u BIA nema mesta za novinare, onda zašto bi i predsednik išao na takve događaje“.

„Potpuno je neverovatno da neko ne može da uđe u neku zgradu. Šta bi to novinar mogao da uradi dok izveštava iz sedišta BIA“, upitao je Radomirović.

On misli da je „BIA napravila veliku grešku“ i očekuje od direktora Bratislava Gašića da objasni novinarima koji nisu pušteni, kao i javnosti, šta se to desilo, i da se „izvini za taj potez“.