Od početka godine otkriveno skoro 5.800 ilegalnih migranata

Vesti 18. okt 201713:28 > 13:37
N1

Srpske snage bezbednosti otkrile su od početka godine 5.778 migranata od kojih je protiv 1.022 podneta prekršajna prijava zbog nedozvoljenog prelaska granice dok su ostali izrazili nameru da zatraže azil, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Na skupu u Beču, Rebić je rekao da su zajedničke snage vojske i policije, koje su angažovane na zaštiti granica Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj, od formiranja sprečile 22.000 osoba da uđu na teritoriju Srbije.

„Cilj naše zemlje je da ojačamo svoje nacionalne bezbednosne kapacitete i unapredimo saradnju i razmenu informacija sa drugim zemljama. Srbija je spremna da aktivno učestvuje i pruži pun dopinos saradnji u oblasti borbe protiv iregunalrnih migracija“, rekao je Rebić, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je dodao da je srpska policija na tom polju pružala podršku drugim policijama u regionu i kao primer naveo upućivanje policajaca iz Srbije na makedonsko – grčku granicu.

Rebić je, takođe, izjavio da terorizam i organizovani kriminal predstavljaju ozbiljnu pretnju po sigurnost svih građana i da odgovor na te bezbednosne izazove mora biti snažan, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou, pre svega kroz uzajamnu pomoć i saradnju.

Rebić učestvuje na zajedničkom sastanku Saveta OEBS-a i Foruma za bezbednosnu saradnju te organizacije, kojim predsedava Srbija.