Vulin: Komandante s Kosova poželela bi svaka akademija

Vesti 19. okt 201709:11 > 09:12
N1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnoj akademiji biti "predavači po pozivu", dodajući da su to "izuzetni ljudi" prema svim svetskim kriterijumima i ljudi koje bi poželela svaka akademija.

„Zar postoji univerzitet na svetu u kojem se, ako postoji prilika i mogućnost, generalima i istaknutim starešinama koji su učestvovali u ratovima ne pruža prilika da prenesu svoja iskustva. Pa ko da prenese svoja iskustva? Je li neko ko nikada nije video rat treba da predaje komandovanje u ratu i da objašanjava kako je to ratovati. Ili neko ko nije dokazao sebe u tom smislu treba da se dokazuje pred kadetima“, rekao je Vulin.

 On je za Radio televiziju Srbije rekao da će o „načinu i ljudima“ odlučivati Vojna akademija na predlog Generalštaba i Ministarstva odbrane.

„Siguran sam da će svi predavači biti izuzetni i da će vredeti da se čuju njihova predavanja… Svaka odbrana, svaka vojska bi poželela da dobije njihovo iskustvo“, rekao je Vulin.

Prema nedavnom pisanju Večernjih novosti, koje je Vulin potvrdio, među predavačima će biti i general Vladimir Lazarević,osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.