Memorijalni marš povodom Oslobođenja Beograda

Vesti 19. okt 201712:33 > 12:34
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Memorijalnim maršem "Korakom slobode" od Spomenika obešenim rodoljubima u Ulici kralja Milana u Beogradu do Trga Republike gde je organizovan koncert ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" počelo je obeležavanje 73. godišnjice oslobađanja Beograda. Zbog ove svečanosti saobraćaj u centru grada je obustavljen.

Marš „Korakom slobode“ zaustavljao se na nekoliko punktova na kojima su organizovani scenski prikazi borbi za osbođenjenje Beograda. Ispred Palate Albanija građani su imali priliku da vide tenk iz Drugog svetskog rata.

U maršu su učestvovali pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici SUBNORA-a, kao i građani.

N1

Obraćajući se prisutnima na Terazijama, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kazao je da je Beograd danas slobodan grad, a Srbija slobodna zemlja zato što su se oni koji su koračali gradom mnogo pre nas izborili za „naše pravo da budemo na boljoj strani sveta“ i da „živimo slobodni“.

„Mi danas sami odlučujemo ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji. Mi danas sami odlučujemo kako ćemo zemlju da razvijamo i u kom pravcu ćemo je voditi. To možemo zato što su nam oni izborili mesto na boljoj strani sveta. Mi danas govorimo o slobodnom gradu slobodnih ljudi u slobodnoj zemlji“, kazao je Vulin.

Ističući da će Srbija ostati slobodna i vojno neutralan zemlja koja sama odlučuje o sebi, Vulin je naveo da „naši životi ne smeju da obrukaju živote“ onih koji su se izborili za našu slobodu i da „naši životi ne smeju da budu manje hrabri nego što je bila njihova smrt“.

„Pravo koje su nam oni izborili nećmo dati nikome i nećemo ga izgubiti“, rekao je Vulin, koji je govor završio čestitatjući Beograđanima slobodu.

Tanjug/Zoran Žestić

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da poslednje tri godine Beograd sa ponosom obeležava Dan oslobođenja. „Čestitamo Beograđanima 73. godišnjicu slobode. Ta sloboda je izvojevana u krvi“, kazao je Vesić i podsetio da se antifašizam ponovo afirmiše u društvu Srbije.

Vesić je naveo da je Palata Albanije simbol slobode jer je na njoj u noći između 19. i 20. oktobra 1944. godine istaknuta jugoslovenska trobojka sa petokrakom koja je označila da je Beograd slobodan.

Vesić je podsetio da se tri dana vodila bitka za oslobađanje Narodnog pozorišta koje je oslobodila Prva proleterska Brigada.

Dan oslobođenja Beograda – 20. oktobar obeležava se u znak sećanja na taj dan 1944. godine kada je u Drugom svetskom ratu Beograd oslobođen. U borbama od 12. do 20. oktobra poginulo je oko 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.