Javna polemika: Da li je Lazareviću mesto u Vojnoj akademiji

Vesti 19. okt 201719:43 > 19:49
Izvor: sc

U javnosti i dalje traje burna debata o odluci da general Vladimir Lazarević, u Hagu osuđen za ratne zločine na Kosovu, bude gostujući predavač na Vojnoj akademiji. To je potvrdio ministar odbrane Aleksandar Vulin, ali deo javnosti smatra da on zbog toga treba da bude razrešen dužnosti.

„Danas je vreme za radost, za ponos, ali tihi ponos. Vremena stida su prošla zauvek“, poručio je ministar Vulin u svom obraćanju u Nišu. A ako je po ministru, došla su vremena da buduće oficire Vojske Srbrije podučava haški osuđenik – general Vladimir Lazarević.

„To jeste ispravljanje nepravde na neki način. Nije reč samo o ovim generalima, već o mnogima čije iskustvo je dragoceno za buduće oficire. Mnogi bi bili sretni da oni mogu da im prenesu svoje iskustvo komandovanja u ratu“, rekao je ministar odbrane.

Američki ambasador, koji je vraćanje haških osuđenika u javni život Srbije već komentarisao, tvrdi da američkim vojnim školama iskustva osuđenih za ratne zločine nisu dragocena.

„Nezamislivo je na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Mi Laju i počinio masakre nad civilima, ili komandant zatvora Abu Graeb – da bilo ko od njih bude izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom“, rekao je ambasador SAD

I dok ambasador Skat veruje da je Lazarevićevo predavačko angažovanje pitanje za građane i Vladu Srbije, premijerka veruje da za nju nije – jer o tome ne odlučuje ona, već Vojna akademija. Na pitanje o rehabilitaciji haških osuđenika, uzvraća pitanjem:

„Da li su oni slobodni ljudi ili nisu slobodni ljudi, da li su oni ravnopravni članovi našeg društva ili nisu ravnopravni članovi? Da li sada oni dodatno treba da budu kažnjeni što ne smeju da se pojavljuju na javnim skupovima, što ne smeju da govore o ovome ili onome, gde ćemo stati. Zar nije i to demokratski princip?“

N1: Da li neko ko je osuđen za ratne zločine treba da predaje budućim oficirima?
Brnabić: Neću ulaziti u tu temu, neću ulaziti u tu temu.

Ne samo da bi trebalo da ulazi u temu, premijerka bi trebalo da traži razrešenje ministra odbrane, izričiti su u Inicijativi maldih za ljudska prava.

„To je čovek koji je osuđen za ratne zločine, a nama ministar Vulin pokušava da objasni da on treba da uči naše buduće oficire kako se vodi rat. To nema nigde na svetu osim ovde kod nas. Kada Vulin kaže da se niko na svetu ne srami da se samo mi sramimo, mi se sramimo onih koji su činili ratne zločine“, kaže Ivan Đurić iz ove inicijative.

Šta o svemu misle na Vojnoj akademiji – ne znamo jer na pitanja N1 ne odgovaraju.