Radna grupa bez predstavnika medijskih udruženja

Vesti 20. okt 201718:04 > 18:08
N1

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović napustio je radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije. Udruženja nastavljaju da rade na dokumentu koji će, kažu, biti temelj neke buduće strategije. Na stanje u medijima, posebno sufinansiranje medijskog sadržaja, imaju mnogobrojne primedbe.

Radna grupa za izradu medijske strategije – bez predstavnika medijskih udruženja.

„Cilj izlaska neformalne koalicije iz radne grupe jeste zapravo i da natera Ministarstvo kulture i Vladu da formira novu radnu grupu koja će svojim kvalitetom odgovarati zadacima koji su ispred nje“, objašnjava predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

Iako se, kako se navodi u obrazloženju neformalne koalicije udruženja čiji predstavnik je bio Nedim Sejdimović, njihovi razlozi za izlazak ne podudaraju sa razlozima drugih udruženja, ostaje pitanje svrsishodnosti ovakve radne grupe.

Iz Ministarstva kulture kažu da će ona nastaviti da radi, kao i da su predstavnici koji su izašli, iza sebe ostavili pisane sugestije za završni dokument.

Dalila Ljubičić iz Asocijacije medija kaže da je njen sastav radne grupe od starta bio nelogičan

„Ako smo imali samo četiri predstavnika udruženja naspram šest eksperata i šest predstavnika države, jasno je bilo da ta četiri – među kojima i jedna koalicija koja iza sebe ima pet udruženja – da je bila u nekoj vrsti neravnopravnog položaja u smislu zastupljenosti našeg mišljenja i analize stanja“, ocenjuje ona.

A primedbe na postojeće stanje u medijima su velike. Od uticaja vlasti na Javni servis i REM do statusa i bezbednosti novinara.

Takođe brojne su primedbe i u vezi sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog interesa. Kao primer navode beogradski konkurs, na kome je, kako prenosi portal Pištaljka, skoro trećinu novca dodeljeno Studiju B, a sredstva su dodeljena i muzičkim udruženjima, kao i firmama koje su registrovane posle raspisivanja konkursa.

„Već treću godinu za redom ne pričamo o finansiranju sadržaja, već finansiranju pojedinih medija. Jednostavno, ta praksa nije nova. Dešava se da se ovaj dobro zamišljeni sistem izopači“, kaže advokat Miloš Stojković:

„Ja bih rekao da ne postoji zakonska norma koja ne može da se na neki način izvrgne ruglu. Ova vlast to pokazuje na delu. Mislim da je ovaj konkurs u Beogradu dokaz da su se potpuno razbahatili“, smatra Sejdinović.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić najavio je daće se žaliti na rezultate konkursa Beograda. Dodao je da ga najviše muči ko su medijski stručnjaci koji su odlučivali o dodeli sredstava, te da tokom karijere nikada za njih nije čuo.