Srpska lista proglasila pobedu u srpskim sredinama na Kosovu

Tanjug/Kancelarija za KiM

Šef Srpske liste liste i aktuelni gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić pobedio je na lokalnim izborima u tom gradu, prenosi portal KoSSev, pozivajući se na beogradske medije.

Pobedu Rakića proglasio je izborni štab Srpske liste, ali i poslanik te liste u kosovskom parlamentu Igor Simić.

Simić je za RTV Pink rekao da je Rakić da je Srpska lista pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom, prenosi KoSSev.

Prema preliminarnim rezultatima NVO „Demokratija na delu“, Srpska lista vodi u skoro svim opštinama sa srpskom većinom.

Kako je saopšteno, u opštini Leposavić Srpska lista je dobila 61,68 odsto glasova, u opštini Štrpce 70,54 odsto, u Novom Brdu 52,6 odsto, a u opštini Zubin Potok 79,64 odsto glasova.

Srpska je prema ovim rezultatima pobedila i u opštinama Zvečan sa 71,59 odsto, Gračanica sa 86,91 i Ranilug sa 77 odsto.

U opštinama Parteš-Vrbovac Srpska lista je dobila 61,65 odsto glasova, a u Severnoj Mitrovici 63,56 odsto.

Pobeda Srpske liste je pobeda Srbije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji se medijima obratio ispred prostorija Srpske napredne stranke u Severnoj Mitrovici, gde Srpska lista slavi pobedu.

On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obavestio o pobedi Srpske liste, koji se potom, telefonom obratio okupljenim članovima Srpske liste i njihovim pristalicama, dodaje KoSSev.

„Hoću da pozdravim sve prisutne i da vam čestitam na ogromnom uspehu, da kažem da je naš narod još jednom pokazao kako ume da se bori za opstanak ali i za svoju zemlju Srbiju, da ume da se bori kada je najteže“, poručio je Vučić.

Rakić je nakon proglašenja pobede zahvalio je građanima i istakao da je Srpska lista jasan pokazatelj koliko narod na Kosovu i Metohiji veruje svojoj državi, veruje Vladi Srbije i predsedniku Vučiću.

„Ovo je pokazatelj koliko narod na Kosovu i Metohiji ceni rad, zalaganje naše države za naš opstanak i bolji život na Kosovu i Metohiji i koliko ne veruje prodavcima magle, manipulatorima i onima kojima je lični interes iznad svega“, rekao je Rakić.

Pobeda se slavi na otvorenom uz šampanjac, vatromet, upaljene sirene automobila i trubače.

Svira se i peva „Srpska se truba s Kosova čuje“, navodi portal KoSSev.

Predstavnici Srpske liste saopštili su na konferenciji za novinare u štabu stranke da je njihov kandidat Srđan Popović novi gradonačelnik Gračanice.

Izborni štab Srpske liste u opštini Zvečan saopštio je da je ubedljivu pobedu za gradonačelnika te opštine odneo Vučina Janković.

U albanskim opštinama zasad najuspešniji DSK

Kada je reč o većinski albanskim sredinama, prema podacima NVO „Demokratija na delu“, u 17 opština na Kosovu kandidati za gradonačelnike su izabrani u prvom krugu glasanja.

U prvom krugu su izabrani gradonačelnici opština Kosovo Polje, Peč, Podujevo, Vitina i Ljipljan, svi iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Kandidat Alijanse za budućnost Kosova je pobedio u opštini Junik, dok je nezavisni kandidat izabran za gradonačelnika Đeneral Jankovića.

Nezavisni kandidat je pobedio i u opštini Srbica, dok je kandidat Turske demokratske partije Kosova pobedio u opštini Mamuša.

Na današnjim izborima birana je lokalna vlast u 38 opština na teritoriji Kosova. Srbi su glasali u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na celom Kosovu je danas glasalo ukupno 44 odsto upisanih birača.

Najavljeno je da će CIK tokom sutrašnjeg dana objaviti preliminarne izbora.

Kako je protekao izborni dan čitajte u našem Live blogu.

A o tome šta očekuje Srbe na Kosovu nakon lokalnih izbora, za Dnevnik N1 govorio je Budimir Ničić, direktor Medija centra u Čaglavica: