Opozicija o dualnom obrazovanju: Izrabljivanje učenika

FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici opozicionih stranaka kritikovali su Predlog zakona o dualnom obrazovanju, navodeći, između ostalog, da je taj model zakona neprihvatljiv za Srbiju, kao i da je reč o izrabljivanju učenika. Ministar je stigao na red tek oko 19 sati.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da radikali neće podržati taj predlog. 

„SRS je uputila veliki broj amandmana. Nismo mi a priori protiv dualnog obrazovanja, ali da bismo uveli na taj način, kako oni pričaju, dualno obrazovanje mi moramo imati privredu koja je u stanju da to podrži. U Srbiji privrede nema“, kazao je Šarović. 

On kaže da se ne može automatski primenjivati nešto što donosi rezultat u drugim državama, jer imaju svoju kulturu, istoriju, svoju privredu. Dakle, okruženje nije isto da bismo mogli preslikati zakon“, naveo je Šarović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je ta stranka uložila više desetina amandmana na predložene zakone i izmene zakona, kao i da će biti „veoma kritična“ prema ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i „njegovim eksperimentima“ sa savremenom srpskom prosvetom. 

„Smatramo da u svim zakonskim rešenjima postoji niz manjkavosti. Posebno izražavamo svoju kritiku prema zakonu o dualnom obrazovanju koji smanjuje broj opšte obrazovnih predmeta i svodi učenike isključivo na tu stručnu praksu koja je zapravo priprema za jeftinu i nepismenu radnu snagu koja će raditi kod stranog gazde“, naveo je on. 

Obradović je kazao da učenici osnovnih i srednjih škola ne treba da se pripremaju za „roblje“, nego obrazuju za 21. vek. 

N1

„U tom smislu ne vidimo šta je jasan cilj ovog zakona o dualnom obrazovanju da li zaista da pripremi jeftinu radnu snagu stranim kompanijama koja ova vlast dovodi u Srbiju ili je to zaista dobra volja da se naše obrazovanje uskladi sa nekim privrednim kretanjima i da naši učenici dobiju neku stručnu praksu. To smo spremni da podržimo, ali kako se razvija politika ovog režima mislim da su deo stranih monopola koji vladaju Srbijom“, naveo je Obradović.

Poslanik SPS Žarko Obradović rekao je da priča o izrabljivanju učenika nema svoju utemeljenost u praksi, jer zakon utvrđuje koliko đak treba da provede kod poslodavca i koje su mu obaveze. 

„Suština je da smo mi preuzeli elemente obrazovnog sistema Nemačke, Švajcarske, Austrije gde privreda ima drugačiju strukturu i doneli rešenja koja su primerena nama“, naveo je Obradović.

Skupština odbila da raspravlja o smeni Maje Gojković

Skupština Srbije danas nije prihvatila predlog za razrešenje Maje Gojković sa funkcije predsednice Skupštine.

Za predlog je glasalo 12 poslanika, protiv dva i niko nije bio uzdržan.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je predlog podnet 13. aprila ove godine zbog toga što je „suspenzijom rada Narodne skupštine za vreme predsedničke kampanje povredila dostojanvo Skupštine Srbije, umanjila značaj Skupštine Srbije i prekršila Ustav Srbije“.

On je rekao da je izjavom da prekidom rada Skupštine želi da obezbedi stabilnost, pokazala da „Skupštinu smatra izvorom nestabilnosti i pridružila se onima koji žele da sve u Srbiji ućutkaju“.

Ćirić je kazao i da je Gojković kada je predlog podnet ona rekla da jedva čeka da se taj predlog stavi na dnevni red.

On je, obrazlaući predlog, dodao da su za atmosferu i način vodjenja sednice najodgovorniji ona, kao predsednica Skupštine Srbije i potpredsednici.

Polemika naprednjaka i demokrata

Utvrđivanje dnevnog reda sednice Skupštine Srbije nije ni danas prošlo bez uvreda i burne polemike predstavnika opozicije i vladajuće većine, ovog puta poslanika Demokratske stranke i naprednjaka.

N1

Poslanik DS-a Balša Božović izneo je niz kritika na račun vlasti tokom obrazlaganja zakona koje predložio, a koji se tiču sprečavanja odlaska obrazovanih i mladih iz Srbije, rušenja objekata u Savamali i o projektu „Beograd na vodi“, za koji je Božović ocenio da ugrožava interese gradjana.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da on kao ni druge kolege iz te poslaničke grupe ništa nisu ukrale i da ne mogu da kupe stan u „Beogradu na vodi“ dok Balša, njegov otac, kao i predsednik DS Dragan Šutanovac mogu da kupe i obe kule.

On je rekao da je Božović držao predavanje i vređao naprednjake i navodno brinuo o omladini koja odlazi, a potom ponudio Božoviću da donese svoj indeks sa fakulteta, da će on doneti svoj i indeks predsednika Srbije Aleksandar Vučića, „pa da cela Srbija vidi ko je kakav student bio i na čijoj strani je pamet Srbije“.

Martinović je zatražio i da dopune dnevnog reda koji se utvrđuje još od 11 časova ne treba da se pretvaraju u nastavak najvećih mogućih uvreda.

Potom je kazao da će, ukoliko se uvrede nastave, svi poslanici SNS tražiti da govore po povredi Poslvnika i uzvratiti istom merom odnosno vređanjem „bitangi kriminalaca i lopova koji su upropastili Srbiju“.

Martinović je ponovo pročitao detalje iz oslobađajuće presude Draganu Šutanovcu u kojoj je izneta njegova imovinska karta.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić je rekao da je predsednica Skupštine Maja Gojković morala da reaguje na navode Martinovića koji je komentarisao privatne živote i vređao.

Čija je imovinska karta „jača“

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je pravo poslanika da predlažu dopune dnevnog reda i da svaki poslanik ima pravo da obrazlaže svoj zakon, ali ne i da vređa.

„To što se dešava od jutros nije prvi put, a sve je gore i gore. Čitav dan vređate poslanike i predsednika države i vređate mnoge druge i političare i javne ličnosti, a o predlozima zakona nismo čuli ama baš nista“, rekla je Gojković.

Ona je rekla da se trudi da vodi sednicu, ali da količina uvredljivih izraza koje Božović koristi prelazi sve granice.

„Ne može neko stalno da govori da je neko lopov i da krade. Ja bih se menjala sa Balšom Božovićem što se tiče materijalnog statusa. Uzmite sve što imam a ja uzimam vašu imovinu“, rekla je Gojković Božoviću.

Pošto se strasti nisu smirile, predsednica je posle izvesnog vremena odlučila da odredi pauzu od pet minuta.