Sindikati o dualnom obrazovanju: Idemo pogrešnim putem

Vesti 24. okt 201717:52 > 18:14
N1

Pokušali smo da utičemo, teško da ovo možete nazvati zakonom, više je ugovor o radu koji sklapaju Privredna komora, poslodavci i maloletna lica, kaže o predlogu Zakona o dualnom obrazovanju Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata.

On smatra da može doći do zloupotreba i da predlog zakona ima dosta manjkavosti.

„Ne radi se o zakonu već o ugovoru koji obavezuje maloletna lica da ispunjavaju obaveze iz radne sfere“, kaže on.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da se krenulo putem koji je pogrešan i dodaje da je Zakon o dualnom obrazovanju zakon za poslodavce i da se najviše pita Privredna komora.

„Najveći problem je što Privredna komora postaje alternativa ministarstvu prosvete i ima neke ingerencije, sigurna sam da PKS ne zna kako se rade planovi i programi i kako se obučavaju oni koji će raditi s mladim ljudima. Nismo se mi džabe školovali da bi radili s đacima. PKS će davati i ukidati licence instruktorima, oni nemaju kapacitet za to. Drugo pitanje je šta će ostati u školama, deca će samo 20 odsto časova biti u okviru zgrade, mi ćemo posao uzeti nekome ko zna da radi s decom i dati ga nekome ko je završio kurs od nedelju, dve“, navodi Jasna Janković.

Zoran Mihajlović je saglasan da su instruktori jedan od problema, jer, kako kaže, za 40 časova dobiju licencu, a moraju da uspostavljaju kontakt s mladima. Kaže da postoje još mnoge nedorečenosti u zakonu.

„Imate u zakonu predviđeno da poslodavac mora da obezbedi topli obrpok, a masa poslodavaca ima da im je topli obrok jedan dinar, šta će deca da jedu, ko plaća prevoz do poslodavca, škole, mnoge stvari nisu definisane, sve će ići na štetu maloletnika. Nisu imali obuku o zaštitinim sredstvima, kako se ona koriste. Išlo se grlom u jagode, nije se pripremalo, ovo je prepisano odnekuda“, rekao je on.

Jasna Janković navodi da sindikati ne znaju odgovor na pitanje ko štiti učenike na radu tokom školovanja. Dodaje da je velika odgovornost na roditeljima.

„Roditelji su ti koji će upisati dete na neki smer, apelujem da dobro pogledaju i pripreme upis, šta će dete naučiti i da li še dobiti posao. Deca će biti plaćena do 70 odsto od minimalne cene rada. Jedan poslodavac može da izabere da li će platiti minimalnu cenu ili će platiti 15.000, baš me zanima koga će izabrati“, kaže ona.

„Nemate garanciju da će mlado lice i zasnovati radni odnos, zakonom nije ni predviđeno. Nemamo strategiju države kako će se razvijati zemlja i koje kadrove obučavamo. Imaćete generaciju mladih koji neće moći da nastave školovanje jer neće btii pripremane, a neće moći da se zaposle ovde“, rekao je Zoran Mihajlović.

Čak i kada imamo strategiju u kojoj je rečeno da hoćemo da postanemo društvo znanja mi to zanemarujemo, ističe Janković.

„Nismo ništa uradili na tome, Šarčević je naziva spisak lepih želja, više se ipslati da postanemo društvo jeftine radne snage. Bojim se da jeftina radna snaga dobija konkurenciju, ponovo poslodavcima dajemo mogućnost da biraju da li će platiti malo ili manje. Nerealno je i da će đacimoći dalje da se školuju, jer imaju samo 20 odsto opštih predmeta, šta će dalje da studiraju“, rekla je ona.

Zoran Mihajlović smatra da se otvaraju vrata za egzodus mladih iz zemlje.

„Biće nam potrebna radna snaga, nastavnici, zdravstveni radnici, radnici svih profila, ostaćemo bez radnika, migracija će krenuti još žešće. Hrvatska je ostala bez mnogih škola i mi ćemo ostati bez đaka, i đaci i učitelji će otići tražeći bolje uslove. Ne treba ovo usvajati na prečac, treba ozbiljna analiza inače neće moći da bude primenjeno u praksi“, navodi Mihajlović.