Žustra rasprava: Bosanski jezik, ko je bio kakav student…

Vesti 25. okt 201713:38 > 13:45
N1

Raspravu o zakonima iz obrazovanja u Skupštini Srbije obeležila je polemika o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju koji opozicija uglavnom kritikuje, ali i rasprava o tome da li postoji bosanski jezik i ko je bio kakav student.

Žustru raspravu pokrenulo je izlaganje šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića koji je kritikovao odnos države prema obrazovanju, prema odlasku mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje, kupljenim diplomama i malim platama prosvetnih radnika.

On je ocenio da se Predloženim zakonom o dualnom obrazovanju radi na snižavanju opšte pismenosti i da služi za pravljenje jeftine radne snage.

Na njegove navode reagovao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović koji je kazao da su građani mogli da vide „vrhunac političkog ludila Boška Obradovića“.

On je kazao da je Obradović govorio o kupljenim diplomama, a da je njegova sporna s obzirom da kao profesor srpskog jezika ne zna da koristi četiri akcenta.

„Neko ko ne razlikuje četiri akcenta u srpskom jeziku ima ozbiljan problem da mu je diploma autentična“, rekao je Martinović.

Polemika o jezicima

Na izlaganje Obradovića zbog navoda da ne postoji bosanski i hrvatski jezik, reagova je poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Jahja Fehratović koji je kazao da to što Obradović govori ima elemente fašizma.

On je kazao da mu je čudno to što Obradović nije čuo za srpske lingviste koji uvažavaju bosanski jezik i istakao da su srpski i bosanski dva različita jezika.

„Kolega iz raške oblasti treba da zna da ne postoji ni američki, ni australijski jezik nego engleski, da ne postoji austrijski jezik već nemački, pa su tako hrvatski i bosanski varijante sprskog jezika. Slažem se da ne postoji bošnjačka nacija iz prostog razloga jer su to Srbi muslimanske veroispovesti“, odgovorio mu je Obradović.

Fehratović je potom zatražio od poslanika većine i građana da ne dozvole da bilo ko naruši dobar odnos Srba i Bošnjaka i da se poštuje Ustav Srbije i zakoni pred kojima su svi jednaki.

„Mi smo sa Srbima živeli vekovima u slozi i to je prednost, a uvek se nađe po neko ko pokušava da naruši tu harmoniju i molim sprski narod i poslanike većinske da ne dozvole da bilo ko naruši dobre odnose“, kazao je Fehratović.

Ko je kome tražio da donese indeks

Rasprava se potom povela o tome ko je bio kakav student, a Martnović je od Boška Obradovića, ali ponovo i od poslanika Demokratske stranke Balše Božovića, zatražio da donesu indekse, a da će on doneti svoj kao i indeks predsednika Srbije Alekdandar Vučiča, kako bi građani videli ko je bio bolji student i ko je elita.

„Pričate o lažnim diplomama evo sutra zaseda skupština donesimo indekse pa neka narod vidi ko je elita u zemlji, a ko nije“, rekao je Martinović zahtevajući od Balše Božovića i da donese imovinsku kartu da je uporede.

Martinović je ponovo rekao da on nema novca da kupi stan u Beogradu, ali da Božović i njegov otac imaju, kao i Božovićeva buduća supruga koja prodaje stanove u Beogradu na vodi, a potom kazao da je Božovićev otac krečio sve javne ustanove dok je gradonačelnik Beograda bio bivši šef demokrata Dragan Đilas.

Božović je kazao da osim imovinske karte treba da se uporedi i šta profesori misle o Martinoviću i da li ga se stide. „I to možemo da uporedimo“, istakao je Božović.

Kritike Predloga zakona

Osim ovakvih polemika tokom rasprave se bar u prepodnevnom delu uglavnom govorilo o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju koji je opozicija kritikovala navodeći da se tim zakonom stvara jeftina radna snaga.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić iznela je svoj i stav nekolicine profesora koji smatraju da će predloženi zakon upropastiti kvalitetno srednje stručno obrazovanje i svesti ga na loše majstorske škole u kojima 80 posto nastave se izvodi van učionice u firmama, a drže ih priučeni majstori bez pedagoškog obrazovanja“.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da radikali smatraju da ne treba donositi zakon o dualnom obrazovanju, pogotovo ne u ekonomskoj i privrednoj suituaciji u kojoj se nalazi Srbija kao i da će dualno obrazovanje biti mamac za decu iz najsiromašnijih porodica.

„To će biti mamac da idu da uče za običnog radnika, a medju njima sigurno ima dece koja sigurno mogu da budu odlični lekari i pravnici“, istakla je Radeta.

Ona je pitala ministra prosvete Mladena Šarčevića da kada kaže da će deca praktičnu nastavu obavljati kod poznatog poslodavca, koji je to poslodavac i da nije možda Jura firma u kojoj zaposleni nose pelene.

Poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da se u tri zakona o osnovnom, srednjem i predškolskom obrazovanju vrše kozmetičke izmene, dok dualno obrazovanje opravdanje i legitimizacija loših ishoda osnovnog obrazovanja.

Ona je kazala da će dualno obrazovanje na duži vremenski rok pogoršati trenutnu situaciju i da Srbija koja nema domaću industriju ne može da uvodi sistem zemalja sa razvijenom domaćom industrijom.

„Pravićemo jeftinu radnu snagu, za inostrane kompanije, koje neće samostalno doći, već ćemo im mi platiti da dodju, da zaposle našu decu koja još nisu ni punoletna, da rade bez radnog staža i bez ikakvih garancija“, rekla je Stamenković i pitala zašto bi poslodavac decu koja su obavila praksu zaposlio za stalno i plaćao doprinose, kad može da zaposli „novu turu“ školske dece za po 10.000 dinara.

Ona je rekla da je neophodno napraviti reforme obrazovanja, jer je ovo koje postoji nepravedno i favorizuje decu dobrostojećih roditelja, dok veliki broj dece ne dobija kvalitetno obrazovanje.

Iz Skupštine izveštava Emina Kovačević: