Opomena bolnici zbog objavljivanja psihijatrijskog dosijea

Vesti 25. okt 201713:54 > 14:07
N1

Prekršajni sud u Beogradu utvrdio je odgovornost psihijatrijske klinike "Laza Lazarević" i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica u tok šou emisiji televizije sa nacionalnom frekvencijom, i kaznio ih opomenom.

Kako je objavio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na svom tviter nalogu, Prekršajni sud je doneo presudu 20. oktobra.

„Psihijatrijski dosije A. K. završio u tok-šou emisiji. Odgovornost utvrđena, sankcija… opomena!! ‘Srpska priča’ o zaštiti podataka o ličnosti“, napisao je Šabić na Tviteru.

Direktor lista Informer Dragan J. Vučićević je 29. novembra 2015. godine na TV Pink pokazivao medicinsku dokumentaciju Aleksandra Kornica, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u istoj emisiji rekao je da je Kornic ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je 30. novembra 2015. godine naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ povodom iznošenja podataka o zdravstvenom stanju Kornica u emisiji TV Pink.

Zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije 23. decembra iste godine podneo je prekršajnu prijavu protiv te klinike, tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Šabić je tada agenciji Beta rekao da su zbog istog slučaja podnete i krivične prijave protiv NN lica iz nadležnih institucija.

Kako je tada naveo, tokom nadzora je jasno utvrđeno da je objavljena medicinska dokumentacija urađena u klinici „Laza Lazarević“ i prosleđena Ministarstvu zdravlja, a potom iz Ministarstva zdravlja prosleđena MUP-u i prikazana u televizijskoj emisiji.