Opozicija tvrdi da je spremna za vanredne izbore

Vesti 25. okt 201714:30 > 14:30
N1

Poslanici opozicionih stranaka su u Skupštini Srbije ocenili da je opozicija spremna za slučaj da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali su dodali da te izbore pre svega traži vlast.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da opozicija traži vanredne parlamentarne izbore, ali da je prema zakonskim rokovima nemoguće da beogradski i parlamentarni izbori budu održani istovremeno u decembru.

„Opozicija je apsolutno spremna za parlamentarne izbore. Voleo bih da oni budu. Važno je da znate, s obzirom na to kako (Aleksandar) Vučić vodi Srbiju, možemo ih očekivati naredne nedelje“, rekao je Božović novinarima u Skupštini.

On je kazao i da je Beograd specifičan, jer „određuje sudbinu Aleksandra Vučića“.

„Zato je i nervozan, zato i raspisuje parlamentarne izbore“, rekao je Božović.

Upitan o mogućim koalicijama, Božović je rekao da je saradnja moguća isključivo sa proevropskim snagama.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su Dveri pristalice vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je pre toga potrebno utvrditi kakvi su izborni uslovi i kakva je sloboda medija.

„Kakva bi to opozicija bila, a da ne traži vanredne parlamentarne izbore. Dveri su uvek spremne za pad Aleksandra Vučića“, rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da je „potpuno je besmisleno da jedan čovek, Aleksandar Vučić koji je i predsednik Srpske napredne stranke i predsednik i v. d. predsednika Vlade, odlučuje o tome kada će biti vanredni izbori“.

N1

Obradović je rekao da je potrebno da opozicija, bez Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, razgovara o izbornim uslovima i da je ukrupnjavanje opozicije u „patriotskom bloku“ važno i da su Dveri to počele savezom sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića.

Poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da je taj pokret za izbore uvek spreman.

Ona je rekla da ako je razlog za parlamentarne izbore to što predsednica Skupštine Srbije (Maja Gojković) ne ume da vodi parlament, ona treba da podnese ostavku, a da gradjani treba da znaju zbog čega se ide na izbore, jer oni koštaju.

Stamenković je dodala i da se parlamentarni izbori u Srbiji održavaju na svakih godinu dana.

Poslanik poslaničke grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“ Đorđe Vukadinović rekao je da opozicija sa svog položaja ne može da kaže da ne želi izbore, ali da pričom o parlamentarnim izborima vlast „preti“ i pokušava da odgovornost za eventualno održavanje tih izbora prebaci na opoziciju.

On je kazao da su vladajuće stranke slabije u Beogradu, nego na nivou Srbije, ali i da bi im parlamentarni izbori pomogli da sa „dnevnog reda skinu neke vruće krompire koje moraju da rešavaju“, poput pitanja Kosova.

Vukadinović je kazao da bi kao opozicioni poslanik voleo da kaže da je opozicija spremna za izbore, ali da kao analitičar može da kaže da opozicija „ne puca od kondicije“.

Upitan o ujedinjavanju opozicije, Vukadinović je rekao da bi, ako bi se išlo na istovremeno na beogradske i parlamentarne izbore, to nateralo opoziciju da se ujedinjeuje, „iako mnogi od njih tome nisu skloni“.