Obradović: Zapad kaže Vučiću – drugar, šta smo dogovorili

Vesti 25. okt 201714:55 > 15:15
N1

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije izjavili su da nisu iznenađeni porukama američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia da Srbija mora da se opredeli u spoljnoj politici.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović rekao je da ga ne čudi izjava Hojt Brajana Jia i da su zvaničnici Srbije nekoliko puta isticali da su SAD partner i saveznik Srbije, pa je logično da svaki saveznik zna na čemu je kada je u pitanju onaj koga podržava.

On je rekao da SAD pomaže Srbiji na evropskom putu.

„Svaki saveznik želi da zna na čemu je kada ste vi u pitanju – da li ćete biti iskreni, da li ćete se prikloniti istoku ili biti iskreno na evropskom putu“, rekao je Božović.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da ga nije iznenadila poruka koju donosi američka administracija i da administracija SAD „direktno i otvoreno“ radi protiv interesa Srbije „i u Srbiji i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori“.

„To da nama neko donosi poruke da moramo da izdamo Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji, to je neozbiljno, posebno u multipolarnom svetu, u kome Amerika nije jedini policajac“, rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao i da Zapad sada jasno poručuje predsedniku Aleksandru Vučiću da mora da ispuni ono što je dogovoreno pre šest godina kada je došao na vlast.

„Zapad sada jasno kaže: ‘Drugar šta smo se dogovorili pre šest godina?’ Imaš tri meseca do marta, ako to ne ispuniš do marta ne znam šta će biti, da li leti glava kao Zoranu Đinđiću, ili pada vlast kao Tadiću…“, rekao je Obradović.

Poslanik Pokreta Dosta je bilo Vladimir Đurić rekao je da je Vučić u saopštenju, posle sastanka sa Hojt Jiem naveo da će mu uskoro odgovoriti, jer „ili ne zna šta da mu odgovori ili igra igru iščekivanja i dovodi građane u iščekivanje.

„Dok god Srbija ne bude opredeljena mi ćemo biti zaglavljeni u tranziciji“, rekao je Đurić novinarima.