Odmeravanje vlasti i opozicije – ko je spremniji za izbore?

Vesti 25. okt 201719:01 > 19:10
FoNet/Aleksandar Levajković

Istovremeno sa porukama američkog diplomate Brajana Hojta Jia, u javnu arenu, ponovo, vratila se priča o mogućnosti da zajedno sa beogradskim budu raspisani vanredni parlamentarni izbori.

U najjačoj, vladajućoj partiji, kažu da ima razloga za razmišljanje u tom pravcu, i dok to govore, prstom upiru u opozicione poslaničke klupe u Skupštini. A u opoziciji smatraju da se radi o probnom balonu, ali su za izlazak pred birače – spremni.

Ako je verovati predsednici parlamenta – vanrednih parlamentranih izbora će biti.

„Poslanici koji stalno mašu ovde vama pred očima u stvari žele izbore. Izbore će i dobiti“, kaže predsednica Skupštine Maja Gojković.

Ako je verovati naslovnim stranama dva tabloida – izbore će dobiti 24. decembra – i vanredne parlamentarne i beogradske.

„Ako me pitate za termin vanrednih parlamentranih izbora tu informaciju nemam, ali s obzirom na situaciju kako u Narodnoj skupštini izgelda ovih dana i nažalost izgleda već neko duže vreme, mislim da nije bez osnova razmišljati u tom smeru. Da li ste od predsednika stranke dobili da instrukcije da se za te izbore pripremate?Ne“, kaže poslanik SNS Vladimir Orlić.

Dok vlast tvrdi da o parlamentarnim izborima razmišlja, opozicija tvrdi da je već spremna.

„Apsolutno je opozcija spremna za parlamentarne izbore. Ja bih voleo da budu“, rekao je Balša Božović iz DS.

„Izvolite gospodine Vučiću, kad god želite da izađemo na izbore“, poručuje predsednik Dveri Boško Obradović.

„Kao opozicioni poslanik ja bih morao da kažem da je opozicija spremna za izbore i da ih jedva čeka i da će na njima da rasturi. Ali kao neko ko se godinama bavi analitičkim poslom onda moram reći da je istina malo drugačija. Opozciija nije preterano sprremna za izbore“, smatra Đorđe Vukadinović iz pokreta Za spas Srbije.

Dok odmeravaju spremnost i snagu – vlast i opozcija međusobno se optužuju ko zapravo provocira novi izlazak na birališta. Naprednjacima je povod parlamentarna atmosfera – za koju krive opozicione parlamentarce.

“Ako je to način da oni koji se bez ikakve sumnje nalaze ispod nivoa cenzusa, i onda teško je reći da predstavljaju bilo koga, više ne opterećuju Skupštinu tim svojim negativnim porivima i tim najnižim nagonima to onda za Srbiju i nije loše”, smatra Orlić.

To je izmišljotina kojom vlast pravda novo izborno trošenje, odgovara opozcija.

„Trenutno u parlamentu imate veći stepen igrokaza nego što je to obično slučaj“, kaže Branka Stamenković, DJB.

„Zato što je to manipulacija izbroima od strane vlasti. Potpuno je besmisleno da jedan čovek odlučuje kada će biti izbori“, kaže Boško Obradović.

„Niko ne zna na koju nogu će ustati Aleksandar Vučić. Meni se ipak čini da oni nisu toliko verovatni, dakle vanredni parlamentrani izbori“, smatra Đorđe Vukadinović.

Ako ih, ipak bude, bili bi to četvrti parlametarni izbori u pet godina.