Kako je Herta Miler uzburkala "duhove prošlosti"

Vesti 25. okt 201719:19 > 19:31
N1

Nobelovka Herta Miler se u razgovoru o svojim delima odlučila za govor o svojim političkim stavovima - koji se velikom delu srpske javnosti uopšte nisu dopali. Zbog svojih stavova o odgovornosti za ratove devedesetih njeno ime stoji velikim slovima ispisano na naslovnim stranama tabloida.

Neki od sagovornika N1 podsećaju da je u pitanju suočavanje sa mišljenjem velikog broja evropskih intelektualaca.

Dočekana aplauzom, ispraćena blagim negodovanjem. Osvanula na naslovnim stranama štampe i portala.

Herta Miler, nemačka nobelovka, rođena u Rumuniji, čija dela pretežno govore o životu u totalitarizmu. U Beogradu se na pitanje pisca Mihaela Martensa osvrnula na bombardovanje Jugoslavije, koje smatra legitimnim, kao i na ratove u Bosni i na Kosovu – uz konstataciju da su „Srbi sami sebi naneli zlo“.

Ivan Ivanji, srpski pisac, koji je, takođe, razgovarao sa Milerovom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, za N1 objašnjava da je nemački ambasador pokušao da zabrani tu temu, ali da je Martens insistirao. To nisam mogao da prećutim, kaže Ivanji.

„To Ministe ni vi, ni ja, ni naš kamerman – to su određeni ljudi, jedna određena politika, čiji su predstavnici i danas na vlasti, a ne Mi jer ja odbijam da kažem Srbi, Nemci, Sirijci, nego ima samo pojedinaca, koji su krivi i zaslužni za ratove, a ogromna većina stoji i gleda“, kaže pisac Ivan Ivanji.

A šta misli većina u Srbiji, a šta u zapadnoj Evropi? Po reakcijama domaće javnosti – više je nego jasno šta se dešava, smatra psiholog Žarko Korać.

„U zemlji u kojoj je na delu potpuna restauracija Miloševićevh kadrova logične su ove reakcije. Javili su se da je napadnu i to vrlo divljački svi oni koji su u stvari vezani za Miloševića i njegovu politiku, njoj je organizovan topli zec. To ne znači da ja moram da se složim sa svim što je ona rekla, ali žena je rekla ono što misli veliki broj obrazovanih ljudi u Evropi“, smatra profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać .

Obrazovani to misle jer, tvrdi profesor Slobodan Samardžić, gaje žalosne stereotipe o Srbiji poput pomenute književnice.

„Ta ličnost je prosto uvredila čitav jedan narod, tako da je zaslužila tu vrstu reakcije. Što se tiče ovih jakih neposrednih reakcija koje se izražavaju u štampi i tabloidima – one su bile očekivane kao odgovor na tu vrstu jednostranosti koju je ispoljila Herta Miler“, rekao je Slobodan Samardžić iz Državotvornog pokreta Srbije.

Herta Miler je, inače, najavljivana kao najveća zvezda Beogradskog sajma knjiga koji je u toku. Ispostavilo se da to zaista jeste, s tim što ovih dana o njenim knjigama – ni reči.