Ji u Prištini: Nastavak podrške Kosovu u svim procesima

Vesti 25. okt 201719:54 > 20:08
Tanjug, AP Photo/Visar Kryeziu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Hojt Brajan Ji je u Prištini tokom sastanka sa premijerom Ramušom Haradinajem izjavio da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo u svim procesima.

„On je rekao da je put evropskih integracija za Kosovo i za zemlje regiona otvoren, i pozvao institucije da se angažuju u produbljavanju reformi, u oblasti vladavine prava i u jačanju ekonomskog razvoja“, piše u saopštenju kabineta premijera Kosova.

Kosovski premijer je visoko ocenio podršku SAD Kosovu i rekao je da je „kontinuirana uloga SAD vitalna za očuvanje mira i stabilnosti ne samo na Kosovu nego i u regionu i šire“. 

Haradinaj je rekao da je „za Kosovo od posebnog značaja očuvanje i negovaje, kao i produbljavanje prijateljskih odnosa sa SAD“. 

Kosovski premijer je, kako je saopšteno, naglasio da je Kosovo posvećeno evropskom putu i da intenzivno radi na reformama za ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u cilju približavanja statusu zemlje-kandidata za prijem u EU. 

Haradinaj je oicenio da je „Kosovo faktor mira i stabilnosti i da neguje dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona, uključujući i Srbiju, sa kojom razvija dijalog o normalizaciji odnosa“. 

Prištinski mediji, pozivajući se na izvore iz kabineta premijera Kosova, javljaju da je Haradinaj od Jia tražio da se Kosovu kao uslov za liberalizaciju viza, ukine uslov demarkacije granične linije sa Crnom Gorom.

Tokom posete Kosovu Ji se sastao i s predsednikom Hašim Tačijem, s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljiem i s poslanicima manjinskih zajednica.

Zabrinutost što nije formirana ZSO

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i poslanik Sprske liste u Skupštini Kosova Igor Simić su u razgovoru sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem izrazili zabrinutost, jer još nije formirana Zajednica srpskih opština. 

Kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak saopštilo je da su Jevtić, Rakić i Simić na sastanku sa američkim zvaničnikom u Prištini kazali da ni posle 1.650 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština još nema ni prvih konkretnih koraka za njeno formiranje. Predstavnici Srba na Kosovu su govorili o životu Srba i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, a koji utiču i na sam opstanak, ali i povratak raseljenih. 

Ji je na tom sastanku ukazao na potrebu da se svi politički faktori uključe u rešavanje svih problema, jer je interes svih stabilnost i mir kao preduslovi ekonomskog razvoja. On se složio sagovornicima da se to može postići jedino uz međusobno uvažavanje i iskreno zalaganje. Američki zvaničnik je rekao da očekuje da će se sprovođenjem svih dogovora iz Brisela otvoriti mogućnost za jačanje nastavka dijaloga. 

Jevtić i Rakić su kazali da je formiranje ZSO životna potreba jer može rešiti probleme u svakodnevnom funkcionisanju i životu građana. Jevtić je pomenuo i poslednje slučajeve hapšenja raseljenih Srba – Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić uz ocenu da takvi slučajevi šalju veoma negativnu poruku svima koji nameravaju da se vrate na Kosovo. 

Na sastanku je zaključeno da je Srpska lista važan politički činilac na Kosovu i da će se ponašati konstruktivno u cilju rešavanja svih problema, piše u saopštenju.