Referendum u Šapcu: Građani odlučuju o trošenju milion evra

Vesti 26. okt 201714:05 > 14:14
N1

Gradske vlasti Šapca odlučile su da građanima prepuste odluku o načinu na koji će biti potrošen novac od poreza na imovinu, izjavio je gradonačelnik Nebojša Zelenović, dodajući da je to jedinstven slučaj u Srbiji.

„Šabac ima jedinstvenu politiku u Srbiji jer omogućava građanima da počnu da odlučuju o svom novcu koji su platili na ime poreza na imovinu. Verujemo da kada ljudi slobodno odlučuju donose dobre odluke“, rekao je Zelenović na konferenciji za medije.

On je objasnio da će 3. decembra biti organizovan referendum na kome će stanovnici šabačkih sela i prigradskih mesnih zajednica odlučivati o predlozima za trošenje novca od poreza na imovinu, koji je vraćen u kase mesnih zajednica.

Nije bilo ograničenja za ideje koje mogu da predlože svi koji su platili porez i one su bile vezane za popravke ulica, vrtića ili škola, ali i za davanje novca lokalnom fudbalskom klubu, dok je sve moralo da bude u skladu sa zakonom, kazao je Zelenović.

„Administrativni sistem u Srbiji nije navikao na ovo jer ne postoji praksa uključivanja građana u odlučivanje, pa smo čak morali da uvedemo novu titulu pomoćnika gradonačelnika za uključivanje građana“, dodao je on.

Svi u Srbiji i u regionu potičemo iz centralizovanih društava u kojima se odlučivanje ne prebacuje na građane, a mi smo odlučili da napravimo ozbiljan politički instrument i da ovaj proces završimo neposrednim izjašnjavanjem, istakao je gradonačelnik Šapca.

Prema njegovim rečima, rezultat ove inicijative je povećan prihod od poreza na imovinu, jer je ranije po tom osnovu prikupljano oko 300.000 evra, a sada skoro milion.

Upitan o političkom otporu toj ideji, on je rekao da se gradske vlasti Šapca već pet godina bore sa pritiscima, dodajući da su odbornici Srpske napredne stranke glasali protiv uključivanja građana, „ali su prvi stali u red za pare“ kada je predlog usvojen.

Nije bilo pritisaka iz Beograda, kazao je Zelenović, dodavši da je odluka koju su doneli protivna državnoj politici, ali je u skladu sa politikom Evropske unije da građani učestvuju u odlučivanju.

„Govorio sam ranije o tihoj centralizaciji države koja sada više nije tiha, jer se sve dešava protiv osnovnih evropskih načela i onoga čemu želimo da pripadamo, a mi u Šapcu želimo u EU“, zaključio je Zelenović.