Martinović doneo indekse u Skupštinu, čitao Vučićeve ocene

Vesti 26. okt 201714:27 > 15:48
Izvor: N1

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović doneo je danas u Skupštinu Srbije svoj indeks sa fakulteta, ali i fotokopiju indeksa predsednika Srbije i predsednika naprednjaka Aleksandra Vučića. Završena rasprava o dualnom obrazovanju

Tokom sednice on je čitao Vučićeve ocene.

Martinović je indeks doneo zbog optužbi poslanika Demokratske stranke Balše Božovića o kupljenim diplomama pojedinih predstavnika vlasti koje je izneo na jučerašnjoj sednici.

„Evo ga moj indeks, Božoviću, a pitam gde je vaš, želim da kažem, gospođo (Maja) Gojković, da mi koji smo kupili diplome, falsifikovali doktorate imamo za predsednika stranke čoveka koji je završio Pravni fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,44“, pohvalio se Martinović.

On je potom pročitao da je Vučić iz Uvoda u pravo dobio 10, kao i iz Opšte sociologije, Ustavnog prava, Političke ekonomije ….

„Nemamo šta da krijemo, otvoreni smo za narod, hoćemo da narod zna sve o nama“, kazao je Martinović.

Detalje donosi Emina Kovačević:

Završena rasprava o dualnom obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu objedinjenu raspravu o osam predloga zakona u kojoj su najviše vremena posvetili zakonu o dualnom obrazovanju, a sednica će biti nastavljena u utorak, 31. oktobra.

Tokom rasprave o temi sednice, poslanici opozicije govorili su da će deca koja pohađaju dualno obrazovanje biti jeftina radna snaga i da će im obrazovanje biti ograničeno i da neće moći da nastave dalje. Ministar provete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da dualno obrazovanje sada zauzima sedam do osam odsto i da je taj vid obrazovanja potreban i da nije predviđen za siromašne i da se menjaju pravila za stipendiranje i dobijanje studentskih domova, koji će omogućiti siromašnijoj deci da se školuju. 

„Ako govorimo o ukupnom srednjem obrazovanju i osnovnom, mi govorimo o segmentu koji sada zauzima sedam do osam odsto, od tolike prašine, kao da ne treba radničke klase uopšte, kao da će podelom rada samo postojati neka vrsta internog rada. To znate da je nemoguće. Znači mi imamo jasnu viziju šta je domaće obrazovanje i kuda treba da ide“, rekao je ministar. 

On je dodao da su zakon o dualnom obrazovanju i izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju povezani i čine komplementarnu vezu sa krovnim zakonom. U zaključnoj reči ministar Šarčević rekao je da je ova tematika veoma važna za sistem obrazovanja u Srbiji i da će novi zakonodavni okvir doneti efikasniji sistem. 

Šarčević je najavio da će do kraja godine Skupštini podneti još jedan set zakona o obrazovanju, a da je potrebno napraviti nove zakone o udžbenicima, finansiranju nauke i o finansiranju visokog obrazovanja, i zaključio rekavši da mu je žao što se rasprava o dualnom obrazovanju svela na dnevnu politiku.

Poslanici su tokom rasprave često replicirali i prepirali se s mesta, dobacivali dok su drugi govorili i raspravljali dok nisu imali reč. Opomenuti su poslanici Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović „zato što ometa rad parlamenta time što viče na predsednika parlamenta dok govori poslanik“ i DS Radoslav Milojičić jer je s mesta negodovao a nije dobio reč, na koju je predsedavajući tvrdio da nema pravo.