Dačić o izjavi Jia: Neko je previše gledao "Rat svetova"

Vesti 26. okt 201716:26 > 16:33
Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je ocenu američkog diplomate Brajna Hojta Jia da Srbija sedi na dve stolice, navodeći da je interesuju samo njeni interesi.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da radi u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima, bez obzira šta govore sa strane. On je rekao je rekao da Srbiju uopšte ne interusuju tuđe stolice, niti ima dve stolice, već samo jednu i to je Srbija. 

Kometarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD da Srbija mora jasno da se opredili, on je ocenio da su to „gluposti“. 

„To su gluposti. Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt depepartmenta previše gledali ‘Rat svetova’ i naučno fantistične priče“, rekao je Dačić 

Američki diplomata Brajan Hojt Ji, koji je ove nedelje u Beogradu učestvovao na ekonomskom samitu i razgovarao sa zvaničnicima Srbije, izrazio je zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU, a drugom na putu ka savezu sa Rusijom. 

„Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko“, rekao je američki diplomata u Beogradu. 

U centru u Nišu pet Srba, četiri Rusa i jedan pas

Ivica Dačić kaže i da status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ne zavisi od SAD ili Rusije, već isključivo od Srbije. Dačić je rekao da nije bilo predviđeno da zaposleni u tom centru u Nišu dobiju diplomatski status, već status zaposlenih u ambasadi. 

„Ako će Rusija da šalje svoje špijune, neće valjda da ih šalje u status službenika koji imaju status kao kafe-kuvarica, baštovan ili domar u američkoj ili ruskoj ambasadi. Valjda bi ih poslali na neke više funkcije“, rekao je Dačić. 

Ministar je rekao da je u centru u Nišu „pet Srba, četiri Rusa i jedan pas“.

„Ako je to nešto od čega Amerika treba da se plaši, onda mislim da je ovaj svet došao do svoje antiteze“, rekao je on. 

Dačić je citirao bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera da dalje zaoštravanje odnosa SAD i Rusije nije moguće, i dodao da će oni na kraju naći zajednički interes, dok Srbija treba da čuva svoje interese.