Premijerka zadovoljna radom Vlade: Srbija bila zapuštena

Vesti 26. okt 201716:53 > 17:14
Tanjug/Filip Krainčanić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da je izuzetno zadovoljna onim što je Vlada Srbije uradila u prvih 100 dana.

„Možemo napred bez stajanja, jer Srbija nema vremena da gubi. Imamo puno problema u raznim oblastima, ovo je moje lično mišljenje, sa mesta ministra nisam mogla da sagledam celu situaciju. Srbija je bila i zapuštena i zaboravljena. Srbija je ranije bila vođena na neprofesionalan način“, rekla je Brnabić.

Branabić kaže da će, zahvaljujući povećenju penzija od pet odsto, od januara naredne godine 90 odsto penzionera imati veće penzije nego 2014. godine, kada su im penzije morale da budu smanjene radi državne finansijske konsolidacije. 

Ona je rekla da je Srbija tada bila „tri meseca pred bankrotom“. 

„To tada nije tada rekla ni vlast, a ni opozicja, već Svetska banka“, rekla je Brnabić, apelujući na poslanike da pažljivo slušaju kada govori o penzijama jer je o tome stalno pitaju. 

Brnabić je navela da su penzije morale da budu smanjene jer su u 2008. godini bile četiri puta povećene – dva puta redovno i dva puta vanredno, što je, po njenim rečima, bio pokušaj da se tadašnji izbori „kupe kroz povećenje penzija“. 

„Zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije, povećenju investicija i izvoza, sada imamo privredni rast na realnim osnovama, i možemo da povećavamo penzije“, rekla je ona. 

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije povećala minimalnu cenu rada sa 130 na 140 dinara što je važno jer 350.000 građana prima minimalnu zaradu. 

„Vlada će povećati neoporezivi deo zarade da bi taj izdatak imao ‘neutraaln’ uticaj na budžet“, rekla je premijerka u Skupštini Srbije odgovarajući na poslanička pitanja.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke demokratske zajednice Muamera Zukorlića o putevima u Raškoj oblasti, rekla da Vlada Srbije više nego ikada radi na putnoj infrastrukturi. Brnabić je rekla da je od 2013. godine izgrađeno oko 300 kilometara puteva, da je od 2012. godine oko 700 kilometara puteva rehabilitovano. 

„Pokušavamo da idemo do svakog dela Srbije, i to ide brzo, ali ne dovoljno brzo u odnosu na ono što smo zatekli. Lakše je da iz Beograda stignete u Kejptaun, nego od Niša do Požege“, rekla je Brnabić. 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je tačno da je prilikom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana 2010. godine obećano da će biti izgrađeni putevi od Novog Pazara do Sjenice i od Novog Pazara do Tutina, da je potpisan sporazum, ali da to nije realizovano zbog zahteva Turske da njihove firme učestvuju u tomme i zbog visokih kamatnih stopa. 

Ljajić je rekao da je sa Erdoganom ove godine razgovarano o izgradnji putne infrastrukture u celoj Srbiji, da je Turska za to opredelila 500 miliona evra, da će turske banke doći krajem novembra da se razgovara o visini kamatnih stopa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorna Mihajlović rekla je da je Erdogan obećao da će kamatna stopa biti oko dva odsto. Ona je rekla da je Vlada Srbije u Opštinu Raška u poslednje tri godine u održavanje i rehabilitaciju puteva uloženo oko 150 miliona dinara. 

Mihajlović je rekla da se Srbija zadužila 300 miliona evra iz kredita i izdvojila 100 miliona evra iz republičkog budžeta za rehabilitaciju oko 1000 kilometara puta.