Sindikati: Inflacija pojela kupovnu moć penzija

Vesti 26. okt 201717:45 > 18:13
N1

Ana Brnabić nije u temi i u svađi je sa matematikom, Vlada nije dokazala da bi Srbija bankrotirala zbog penzija. Penzije treba da se usklađuju sa rastom cena na malo, a povećanja su nedeovoljna čak i da prate porast cena na malo, inflacija je umanjila kupovnu moć penzija, kaže Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.

On kaže da je zabluda da su oštećeni samo oni koji imaju veće penzije od 25.000 i dodaje da su svi oštećeni, jer su, kako je rekao, od 2012. do 2016. penzije zaostale za inflacijom 15 odsto.

„Sve priče o povećanju, davanje nekakve pomoći pred izbore, sve je to sračunato da se se siromašni privole da glasaju za one koji im to obezbeđuju“, rekao je Tamburić.

Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionerakaže da su im penzije oduzete, a da ih niko nije pitao za to.

„Banalizovanje situacije u kojoj se nalazimo, jedno su ekonomska, jedno pravna pitanja, a drugo naša pravosnažna rešenja, to je naša imovina, kako nam oni sada vraćaju imovinu. Penzioneri su došli u stanje socijalne potrebe, uzmu vam imovinu, pa vam daju pomoć. To što predsednik kaže da mi lažemo, neka pita roditelje da li je došlo do povećanja. Ako je neko bio pred bankrotom, donosi se zakon koji se odnosi na sve bez diskriminacije, a ne da se samo penzionerima poništava njihov rad“, smatra Radović.

Jovan Tamburić smatra da finansijski eksperti iz Svetske banke i MMF-a uništavanjem PIO fonda stvaraju prostor za razvoj privatnih fondova.

„Privatni fondovi ne mogu da opstanu u zemljama u kojima su male plate, ko da uplaćuje na platu od 200 evra, logično je da oni koji imaju veće plate odvoje u penzioni fond“, rekao je on.

N1

Radović kaže da političari penzionere posmatraju kako socijalu, dodajući da su njihovu imovinu rasparčali i da to nastavljaju da rade. Kaže da se radi o populaciji koja je stara i bolesna, ističući da kod velikog broja penzionera posotji strah da javno pokažu nezadovoljstvo, očekujući da se neko drugi bori za njihova prava.

„Živimo u medijskom mraku, ko priča da nije tako zavarava narod. Da li većina onih koji glasaju za predsednika voli da čuje moju ili njegovu priču. Mi se trudimo da radimo sve po zakonu. Mi od 2012. do 2016. imamo uvećanje 2,75 odsto, 5 odsto je priča, ko zna šta će biti. Srećan sam što predsednik i premijerka kažu da mi finansiski sjajno stojimo, onda nema razloga da nam vrate“, rekao je Radović.

Tamburić je istakao da je situacija kod vojnih penzionera još teža, pošto, kako je rekao, nisu dobili povećanje koje su dobili ostali penzioneri.

„Moje kolege nastavljaju sudske parnice da bi ostvarile to pravo na redovno usklađivanje penzija iz 2007. Počeli smo kampanju da pozovemo sve penzionere da pokrenu sudske i parnične postupke, advokatska kancelarije sa kojima sarađujemo ne neplaćuju te usluge, želimo da dođemo do Ustavnog suda“, proučio je on.