Lekić: Zahvalan policiji, ali reč je o "selektivnoj pravdi"

Vesti 26. okt 201722:09 > 22:19
N1

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić rekao je da nije iznenađen hapšenjem osobe koja je pretila da će ga ubiti, ali je uz zahvalnost nadležnima, ocenio da je reč o "selektivnoj pravdi".

Učestvujući na tribini „O odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji“ u Kragujevcu, Lekić je kazao da je pretnje prijavio nadležnima tek na nagovor kolega iz NUNS-a i kako bi ohrabrio druge novinare kojima su upućene pretnje. 

„Poslao sam SMS poruku osobi koja je do desnog kolena jednoj jako važnoj osobi, pa sam ubrzo dobio fotografiju osobe koja je zvala iz javne govornice. Sinoć sam obavešten da je ta osoba uhapšena i da joj je određen pritvor do 48 časova. Naravno da sam zahvalan policiji i onima koji su inicirali takav jedan postupak, ali ovo govori nešto mnogo bitnije od toga, govori o selektivnoj pravdi“, rekao je Lekić. 

On je ocenio da hapšenje osobe koja mu je uputila pretnje pokazuje da „država kad hoće može, a više govori o tome da država kada neće, neće“. 

Lekić je naveo da su 2013. godine zabeležena 23 napada na novinare, a u prvih osam meseci 2017. godine 54 napada ili pretnje, od kojih kako je rekao, „gotovo ništa nije rešeno“. 

Lekić je ocenio da je slučaj osobe koja mu je pretila rešen zato što je predsednik NUNS-a, „ali više zbog toga što je poruka otišla tamo gore visoko i što je on bio u situaciji da tu poruku pošalje “ toj osobi preko neke druge osobe“. 

On je dodao da je rešen i slučaj napadača na novinara Teofila Pančića ali je i ocenio da su kazne koje su izrečene odgovornima za taj napad, „sramotne“. 

Tribinu u kragujevačkom Domu omladine organizovala je Grupa za slobodu medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) a pored Lekića, o napadima na novinare i medije i gašenju „Vranjskih“ govorili su i novinari Danica Vučinić, Jovanka Nikolić, Vukašin Obradović i Teofil Pančić.