Episkop: Mihajlović potrebna pomoć duhovnika ili psihologa

Vesti 27. okt 201709:36 > 09:37
Tanjug/Dragan Kujundžić

Episkop bački Irinej izjavio je da se stavovi potredsednice vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović o pravu žena na rađanje mogu tumačiti kao njena "otuđenost od te Crkve".

Kako se navodi u saopštenju SPC, „svakom iole dobronamernom čoveku upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi“ nesporan je apel patrijarha Irineja „da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji“.

Episkop Bački smatra da Zorana Mihajlović ne raspolaže kriterijumima na osnovu kojih bi mogla „meritorno“ da procenjuje sadržaj poruka patrijarha Irineja i da se njena kritika poglavara SPC „može tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka“.

 „Kao ubeđena privrženica evropskih, možda i evroatlantskih vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku – da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život?“, naveo je episkop Bački i upitao gde je su tu moral i savest.

On dodaje da je Mihajlovićeva tvrdnjom „da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće“, poruku patrijarha Irineja stavila u kontekst ratova i stradanja.

„Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu“, smatra episkop bački.

Prema njegovim rečima, motivacija Herte Miler „zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju jasna je i neupitna“, dok motivacija Zorane Mihajlović da „izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja“ nije politička.

„To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika“, smatra episkop bački.

Dodao je i da bi Zorani Mihajlović umesto „pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa“.

Patrijarh Irinej je na Sajmu knjiga, kako je preneo list „Alo“, rekao da je dužnost da se „preporuči našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu“.

Neposredno pre toga, mitropolit Amfilohije je optužio Srpkinje da su „postale čedomorke“ zato što u „svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji“.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović posle tih izjava, poručila je da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

„Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima“, poručila je ministarka.