Bramerc: Ratni zločinci kao predavači su pogrešna poruka

Vesti 27. okt 201711:49 > 11:52
N1

Veoma je uznemirujuće čuti da se osuđeni za ratne zločine veličaju kao heroji, a sada čujem da će generali čija je krivica dokazana i koji su osuđeni zato što su počinili ratne zločine predavati na Vojnoj akademiji, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

„A oni su bili ti koji je trebao da obezbede postupanje u skladu sa zakonima ratovanja. Treba da imamo na umu da su zločini koji se procesuiraju na Tribunalu najteži i najokrutniji zločini i ne šalje se prava poruka ako vladini zvaničnici gledaju ratne zločince kao heroje i primere za buduće generacije“, istakao je Bramerc za BiH informativni servis INS.

 Upitan kako komentariše zahteve da se haški osuđenici, koji se nalaze u zatvorima širom Evrope, prebacuju u Srbiju da bi tamo nastavili da izdržavaju kaznu, Bramerc je napomenuo da bi za svaku promenu sadašnje prakse izvršenja kazni van zemalja bivše Jugoslavije bila potrebna preporuka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

„Međutim, teško je shvatiti kako bi se zemlja koja se ne pridržava svojih međunarodnih pravnih obaveza time što odbija da izvrši nalog za hapšenje u slučaju nepoštovanja Suda u predmetu „Šešelj“, mogla smatrati primerenom za izvršenje kazni osuđenih ratnih zločinaca“, rekao je Bramerc.

On je rekao i da odbrana u predmetu Ratko Mladić nije u skorije vreme podnela nikakav zahtev za privremeno puštanje na slobodu zbog zdravstvenog stanja optuženog, a nije želeo ni da nagađa da li će se takav zahtev podneti.

Upitan da li može da komentariše oslobađajuću presudu u slučaju ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića u postupku pred Sudom BiH, Bramerc je odgovorio da predmet nije završen i da je Tužilaštvo objavilo nameru da uloži žalbu.

U svakom slučaju ćemo sa zanimanjem pratiti razvoj događaja u tom predmetu, dodao je Bramerc.

Tribunal će izreći zadnje presude u predmetima „Mladić“ i „Prlić i drugi“ u novembru, napomenuo je Bramerc.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji preuzima obaveze preostale od Tribunala će završiti žalbene postupke u predmetima „Karadžić“ i „Šešelj“, suđenje Stanišiću i Simatoviću i eventualnu žalbu u predmetu „Mladić“. Žalbeni pretres u predmetu „Šešelj“ zakazan je za 13. decembar, dodao je Bramerc.

Istovremeno, Tužilaštvo Mehanizma će nastaviti da daje podršku pravosudnim vlastima u zemljama bivše Jugoslavije u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Znači, još uvek puno toga treba napraviti i borba protiv nekažnjivosti za ratne zločine se nastavlja, zaključio je Bramerc.