NUNS: Izjave Brnabić i Joksimović o medijima – cinične

Vesti 27. okt 201714:53 > 14:53
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da su izjave premijerke Ane Brnabić i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović o medijskim slobodama "krajnje cinične" i izrečene sa ciljem da se maskira realno stanje u javnom informisanju.

„Tvrdnja ministarke Jadranka Joksimović da je medijska situacija u Srbiji bolja od mnogih u regionu, a možda čak bolja i od nekih članica EU, i optužba protiv novinarskih udruženja za opstrukciju izrade nove medijske strategije predstavljaju vrh cinizma“, saopštio je NUNS-a.

 Kako se navodi, Joksimović bi trebalo da bude poznat izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da ukupan ambijent nije pogodan za slobodu izražavanja te da u prošloj godini „nije učinjen nikakav napredak“.

NUNS-ova baza podataka o napadima i pritiscima na novinare pokazuje da su 2013. zabeležena 23 napada, a u prvih devet meseci ove godine čak 64.

To udruženje podseća da poslednjih godina Srbija konstantno pada na svim relevantnim medjunarodnim listama o medijskim slobodama.

Organizacija „Reporteri bez granica“ objavila je u avgustu ove godine izveštaj o slobodi medija u svetu prema kojem je Srbija na 66. mestu, sedam pozicija niže nego 2016. Ta organizacija je ocenila da mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu, te da medijski zakoni „nikada nisu stupili na snagu“.

NUNS je podsetio i na ovogodišnji izveštaj organizacije Fridom haus koji ukazuje da je Srbija u prošloj godini medju državama koje su zabeležile najveći pad na listi slobode medija u svetu, kao i da je stepen demokratskog razvoja Srbije pao na najniži nivo od 2005. godine.

U analizi stanja u medijima u Srbiji, urednica Fridom hausa Šenon O’Tul navodi da je Aleksandar Vučić, od 2014. nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare.

To Udruženje navodi i da je predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard nedavno ocenio da je Srbija trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i podsetio da je na platformi Saveta Evrope posvećenoj medijima evidentirano 12 napada na novinare u Srbiji.

Organizacija Irex u ovogodišnjem globalnom izveštaju ocenjuje da na skali od nula do četiri indeks održivosti medija u Srbiji iznosi 1,78 čime se naša zemlja svrstava u grupu „Neodrživi mešoviti sistem“, u kojoj su i Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija.

„I na kraju, molimo ministarku Joksimović, nekadašnju novinarku radikalskog biltena Velika Srbija, da nam u kontekstu svih nabrojanih podataka ne drži lekcije o kvalitetu istraživačkog novinarstva koje se, kaže, izvitoperilo, jer, uprkos konstantnom ugrožavanju medijskih sloboda u Srbiji, istraživačke medijske kuće kao što su Cins, Krik, Birn, Insajder poslednjih godina dobijaju najznačajnija domaća i medjunarodna priznanja“, saopštio je NUNS.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije da je situacija u medijima „nasleđena i katastrofalna“ i da nije tačno da je odbila da razgovara sa grupom Za slobodu medija.

Jadranka Joksimović izjavila je u parlamentu da se sloboda medija kao tema zloupotrebljava, da novinarska udruženja ne žele da učestvuju u mnogim procesima i ne žele da dele informacije o napadima na medije koje imaju, kao i da je potrebno definisati šta je istraživačko novinarstvo, jer se „izvitoperilo“.