Ugljanin pozvao EU da uvaži referendum u Sandžaku iz 1991.

Vesti 27. okt 201716:24 > 16:29
ANADOLIJA/Medin Halilović

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin pozvao je EU da kako je naveo, "uvaži slobodno izraženu volju građana Sandžaka koji su na referendumu održanom 1991. godine glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika".

Na Posebnoj sednici BNV-a povodom Dana samopredeljenja građana Sandžaka izraženog na referendumu iz 1991. godine, Ugljanin je pozvao EU i da poštuje odluke iz Haškog dokumenta i zaključke Badinterove komisije o bivšoj Jugoslaviji.

„Građanima Sandžaka kao autohtonom narodu na svojoj teritoriji moraju se, kroz rešavanje statusa Sandžaka, obezbediti mehanizmi da bez uslovljavanja počnu ostvarivati pravo na život, slobodu, sigurnost, brži ekonomski razvoj, kako bi konačno osigurali svoju političku egzistenciju“, rekao je Ugljanin a preneo BNV.

Na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine, skoro 99 odsto izašlih birača se izjasnilo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika. Tadašnja vlast je rezultate referenduma odbacila, a protiv Ugljanina je podigla optužnicu zbog protivdržavnog delovanja sa namerom da otcepi Sandžak.