Za razbijanje albanskih pekara – najblaže kazne

Vesti 27. okt 201718:31 > 18:34
N1

Posle utakmice Srbija - Albanija 2014. godine, na meti vandala našli su se izlozi i pekare čiji su vlasnici Albanci, ili objekti za koje su napadači mislili da su u vlasništvu pripadnika te nacionalne manjine. Svi sudski postupci su okončani, ali su izrečene kazne minimalne. Kakva je poruka time poslata?

Pre tri godine, na podu pet pekara u Novom Sadu bila je srča, a u grlu vlasnika albanske nacionalnosti knedla. Pred kamere tad nisu smeli.

„Ne spavam već dva dana. Nisam ni verovao da će doći do toga, da će zbog takve stvari nešto tako dešava u ovom gradu, u kom živim već 28 godina. Iznenađen sam“, kaže vlasnik jedne od razbijenih pekara.

Kada je divljanje prestalo, pekare su nastavile normalno da rade. Mržnja je utihnula, kao i interesovanje javnosti. Napadači, inače, listom maloletnici su uhapšeni, a sudski postupci vodili se van fokusa medija.

Osuđeno je ukupno sedmoro maloletnika, od čega njih šestoro na po 40 sati humanitarnog rada, dok je sedmi dobio meru pojačanog roditeljskog nadzora. Postupak protiv jednog od osumnjičenih je obustavljen, a počinioci napada na jednu od pekara nikad nisu ni pronađeni.

Takve kazne su najblaže koje je sud mogao da izrekne, podvlači ovaj profesor prava i dodaje – budući da je mržnja bila pokretač napada, one su za nauk morale biti daleko oštrije.

„Ako želimo da suzbijamo takvu vrstu pojava, mislim da bi trebalo doslednije goniti, dakle pokretati postupke, a i konačne sankcije bi ipak trebalo da budu primerenije opasnosti koja potencijalno može da bude prouzrokovana takvim napadima na međuetničkoj osnovi“, navodi Petar Teofilović sa Fakulteta za pravne i poslovne studije „Lazar Vrkatić“.

Slični napadi dešavali su se i ranije, a sudske presude po pravilu su ili izostajale ili bile minimalne, zbog čega analitičar Aleksandar Popov smatra da je država umešala prste u organizaciju tih incidenata.

„Ja mislim da su mladi ljudi koji su počinili ta dela zapravo organizovani od strane pojedinih službi, a da su instrumentalizovani od strane pojedinih vladajućih stranaka“, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Incidenti slični onima u Novom Sadu zabeleženi su i u Somboru, Bečeju, Apatinu, Banovcima, i Sremskoj Mitrovic, dok su u Subotici dva maloletnika pokušala da zapale Muhadžir džamiju.

Svi identifikovani napadači bili su mlađi od 25 godina, a inspiratori nikad nisu procesuirani.