SAD objavile spisak ruskih kompanija pod sankcijama

Vesti 27. okt 201722:17 > 22:19
NICHOLAS KAMM / AFP

Stejt department objavio je spisak firmi i pojedinaca povezanih sa ruskim vojnim i obaveštajnim agencijama sa kojima se zabranjuje poslovanje u skladu sa zakonom koji je Kongres usvojio.

Na spisku se nalazi 39 ruskih firmi među kojima su i firma za trgovinu oružjem Rosboroneksport, proizvođač raketa Almaz-Antej i čuveni proizvođač oružja Kalašnjikov, saopštio je Stejt department.

Objavljivanje spiska kasni gotovo mesec dana, a bio je obavezan prema zakonu koji je Kongres SAD usvojio u julu, ali je predsednik Donald Tramp nevoljno potpisao u zakon nekoliko nedelja kasnije.

Paket sankcija je odgovor Kongresa na navode o mešanju Moskve u američke predsedničke izbore 2016. i navode o ruskoj vojnoj agresiju u Ukrajini i Siriji. Američki zvaničnici naveli su da su se ruske obaveštajne agencije GRU i FSB bile uplitale i uticale na američke predsedničke izbore.

Poruka koja se daje zakonom i spiskom je sledeća – SAD ne mogu da zabrane trećim stranama da posluju sa ovim kompanijama povezanim sa ruskim obaveštajnim i vojnim sektorom, ali SAD mogu da odluče da zamrznu njihovu imovinu i da za njih blokiraju pristup američkom finansijskom tržištu ako to urade, navodi agencija AP.

Na spisku je i najveće rusko brodogradilište United Shipbuilding Corproation, i državni United Aircraft Corporation koji prozvodi avione Suhoj, Tupoljev i MiG.

Tramp je nevoljno potpisao zakon. On je prilikom potpisivanja rekao da su poslanici prekoračili svoja ustavna ovlašćenja i da koče njegovu sposobnost da pregovara sa stranim zemljama.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je rekao da je jedan od razloga za odlaganje objavljivanje spiska zabrinutost oko toga kako bi sankcije mogle da pogode vodeće američke saveznike koji posluju sa ruskim vojnim i obaveštajnim sektorom.

Turska, saveznica u okviru NATO, u pregpvproma je sa Kremljom da kupi najmodernij ruski sistem za vazdušnu odbranu S-400, koji proizvodi državna firma Almaz-Antey. I ključni američki partner Saudijska Arabija nedavno je sklopila niz sporazuma s Moskvom među kojima su i ugovori o kupovini ruskog oružja.