Bivši generali: Vulin ne razume šta znači vojna neutralnost

Vesti 28. okt 201715:52 > 17:00
N1

Potpredsednik Narodne stranke i general potpukovnik u penziji Zdravko Ponoš upozorio je da ministar odbrane Aleksandar Vulin "diletantski" tumači vojnu neutralnost, dok je bivši general i član DS Sreto Malinović izjavio da je vreme da se Vulin smeni jer postaje opasan po interese i bezbednost Srbije.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš upozorio je predsednika Srbije i predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandra Vučića da ministar odbrane Aleksandar Vulin „diletantski“ tumači vojnu neutralnost i pokazuje elementarno nerazumevanje političkih procesa u svetu.

Ponoš je u pisanoj izjavi istakao da navodi ministra odbrane da će „u borbi protiv Islamske države vojnu efektivu (Srbije) staviti na raspolaganje svakom“ dokazuje da on ne razume ni svet, niti koncept vojne neutralnosti.

„Vojna neutralnost znači da naša država zadržava suvereno pravo da odlučuje o zaštiti svojih nacionalnih interesa, kao i da ne učestvuje u tuđim sukobima, što je upravo suprotno od shvatanja Vulina koji nudi naše snage na bespogovorno raspolaganje trećim akterima“, rekao je Ponoš.

On je dodao da je osnovni „postulat ovog režima“ da nacionalne resurse stavlja na raspolaganje drugima, bilo da se radi o direktnim subvencijama, zemljištu, budžetu za snimanje filmova, i svemu ostalom.

Ponoš je takođe upitao Vučića da razjasni da li je Vulin, na primer, spreman da srpsku vojsku stavi na raspolaganje i Ankari, Bagdadu, ili Teheranu.

„Uz to, ministar odbrane izgleda nije obavešten o tome da je takozvana Islamska država već pred vojnim porazom. Da stvar bude još gora, ne razume ni da na Bliskom istoku svaki globalni akter deluje iz svog ugla i interesa, tako da bi stavljanje naše vojske bespogovorno na raspolaganje jednom, izazvalo rezervu i skepsu svih drugih“, naveo je Ponoš.

Narodna stranka poziva Aleksandra Vučića da se postara o tome da ljudi od njegovog najvećeg poverenja prestanu da daju olake izjave o uključivanju srpske vojske u međunarodne konflikte, dodaje se u saopštenju.

Malinović: Ministar odbrane u svojim istupima potpuno izgubio kompas

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost DS Sreto Malinović izjavio je danas da je vreme da se smeni ministar odbrane Aleksandar Vulin, jer postaje opasan po interese i bezbednost Srbije.

Reagujući na izjavu Vulina o vojnoj neutralnosti Srbije i učestvovanju Srbije u borbi protiv Islamske države, Malinović, koji je general u penziji, istakao je da je došlo vreme da se otpusti sa „civilnog služenja vojnog roka“.

„Nema dana da nam neko od državnih funkcionera ne priredi neprijatno iznenađenje, međutim, jasno je da je aktuelni ministar odbrane u svojim istupima potpuno izgubio kompas. On je izjavom na Sajmu knjiga naše vojne i političke potencijale stavio na raspolaganje borbi protiv Islamske države, iako, koliko znamo, to niko od nas nije tražio, a što u tom kontekstu deluje kao poziv u krstaški rat koji dugoročno može imati ozbiljne posledice po bezbednost Srbije i njenih građana“, rekao je Malinović, a saopštio DS.

On je pozvao Vulina da kaže da li je bilo zahteva da Vojska Srbije ide da se bori protiv ID.

„Vulinu ne bi bio prvi put da baca u vatru egzistencijalno iznurenu, slabo popunjenu i opremljenu vojsku. Međutim, ako je bilo takvih ozbiljnih zahteva, postavljamo pitanje ministru zašto javnost o tome nije ranije obaveštena, ko je takav zahtev uputio Srbiji i ko je o tome odlučivao“, kazao je Malinović.