Finansiranje kampanje – funkcioneri SNS bez odgovora

Vesti 28. okt 201717:40 > 17:41
N1

Ni deset dana nakon objavljivanja informacije da je Agencija protiv korupcije podnela prijavu protiv SNS zbog pranja novca, nijedan funkcioner te stranke ne može da objasni hiljade identičnih uplata tokom izborne kampanje. Umesto toga, traže da druge stranke objasne svoje finansiranje.

  Kako je Srpska napredna stranka za izbore 2014. godine dobila preko 2500 uplata sa identičnim iznosom od 40.000 dinara? Odgovor na to pitanje traži i Agencija za borbu protiv korupcije.

 Predsednik Aleksandar Vučić u prvoj reakciji pre deset dana ne odgovara na to pitanje, ali poručuje: „SNS je jedina čista stranka, i to narod treba da zna“.

Odgovor ne stiže ni danas, od potpredsednika naprednjaka Nebojše Stefanovića. Umesto toga, on postavlja pitanja.

„Nama ne trebaju finansijeri, ni Mišković, ni bilo ko od tajkuna, mi se ne služimo ispumpavanjem državnog novca, mi prihode dobijamo po osnovu broja narodnih poslanika i ostali će imati priliku da pokažu… Uvek mi je interesantno da vidim kako su se finansirali oni koji nemaju nijednog poslanika u narodnoj skupštini, a trošili su milione evra. Mene to zanima, a mi uvek odgovaramo na sva pitanja“, rekao je Stefanović.

Ipak, na pitanje otkud toliko identičnih uplata, i to u tri izborna ciklusa – odgovora i dalje nema.

Autor istraživanja o sumnjivim donacijama SNS, za izbore 2012, 2014 i 2017, novinar BIRN-a Vladimir Kostić, kaže da su reakcije vladajuće stranke, po njegovom mišljenju – uobičajene.

„Uobičajene u smislu da se vrši neka vrsta spina. Ništa nije demantovano što je u priči izneto, ni kao sumnja, ni kao činjenice koje se pojavljuju“, reka je Kostić.

Dok funkcioneri SNS od medija traže da se ispita i finansiranje drugih stranaka, Kostić kaže da se Agencija za borbu protiv korupcije i jeste bavila drugim strankama, SPS-om i URS-om.

„Jedina dva izveštaja koja je Agencija podnela Tužilaštvu su ona protiv SNS, očigledno da kod SNS-a i njenog finansiranja postoje malo ozbiljniji problemi“, kaže Kostić.

Inače, istraživanje BIRN-a otkriva da je nakon izbora 2014. godine Uprava za sprečavanje pranja novca alarmirala Agenciju za borbu protiv korupcije navodeći niz donacija SNS-u kao potencijalne slučajeve pranja novca.

Slična šema primećena je i za izbore 2017. godine, kada je SNS dobila skoro 7.000 identičnih uplata od po 40.000 dinara.