Vučić i patrijarh o očuvanju nezavisnosti i stopi nataliteta

Vesti 28. okt 201718:08 > 18:16
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja "upoznao sa velikim problemima i pritiscima sa kojima se Srbija suočava u pokušaju očuvanja mira, stabilnosti i sigurnije budućnosti za našu decu", saopštila je služba predsednika Republike.

Predsednik Srbije i Patrijarh saglasili su se da je „vitalni cilj srpske države očuvanje njene nezavisnosti i slobode, kao i pravo Srbije da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti bez uplitanja drugih zemalja“.

U saopštenju piše i da su „izrazili zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji“, a da je Vučić obavestio Irineja o „podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi“.

Vučić i Irinej su razgovarali i o Hramu Svetog Save u Beogradu i „saglasili se da se radovi na izgradnji završe do 2019. godine, kako bi obeležavanje 800 godina od osnivanja prve srpske Arhiepiskopije bilo održano u novom hramu, jedinstvenog izgleda u svetu“, piše u saopštenju.

Razgovarali su i o položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i o „neophodnosti daljeg ulaganja u očuvanje naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika“.