Vučić: Do kraja godine utvrditi granicu između Srbije i BiH

Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do kraja godine biti ustanovljena granica između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu, rekao da je komisija iz Srbije počela da radi na utvrđivanju granica između dve države i da se nada da će Srbija uskoro imati svoje predloge i saglasnost iz Bosne i Hercegovine.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao o Deklaraciji za očuvanje srpskog kulturnog identiteta, kao i da će na toj deklaraciji raditi dekanka beogradskog Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, profesor tog fakulteta Mirko Vasiljević, predsednik Matice srpske u Novom Sadu Dragan Stanić i drugi stručnjaci za srbistiku.

Milorad Dodik je rekao da bi polovinom novembra trebalo da bude završen prvi nacrt tog dokumenta.

„Nastavljamo da radimo na deklaraciji. To je dokument koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta“, rekao je Dodik.

Dodik: Razgovor unutar BiH nemoguć

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svaki razgovor unutar Bosne i Hercegovine da se naprave održive institucije nemoguć, pošto domaći akteri nikad nisu imali priliku da naprave osnovni dogovor, „nego su to kreirali stranci koji su u Sarajevu“.

„Razgovor o BiH je nemoguć, jer monopol drža stranci, pre svega američka ambasadorka“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovom mišljenju, međunarodni faktor je protiv srpskih, a sad i protiv hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, i „tamo je davno sahranjen Dejtonski sporazum, institucijom visokog predstavnika“.

Dodik je rekao i da je Vučića upoznao sa pokretanjem inicijative RS da sve sudije u BiH koje imaju ratnu prošlost više ne mogu obavljati tu funkciju, i kao primer naveo podatak da postoji šest sudija koji su tokom rata bili u vojnim sudovima Armije BiH i „donosili stotine presuda koima su slali Srbe u logore“.

Upitan kako vidi situaciju po pitanju Katalonije, rekao je da to vidi kao „zanimljiv slučaj“.

„Zanimljiv slučaj, neko se trese zbog toga, ja sam miran. Neki su rekli da na Kosovu može i da se to nigde neće desiti, a sad kad je mečka zaigrala na njihovim vratima, ne znaju šta će… Tu se vidi nedoslednost, na jednom mestu može, na drugom ne može, na trećem će opet moći“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je kao čovek zainteresovan da se u Španiji, po pitanju Katalonije održi mir.