EU o Lazareviću: Očekujemo da Srbija poštuje standarde Unije

Vesti 30. okt 201709:52 > 09:54
PETER DEJONG / ANP / AFP

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića koji je u Hagu osuđen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde.

„Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i da konstruktivno inciraju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju“, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa dok se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

Protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji se izjasnio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je pre nekoliko dana izjavio da će Lazarević „sa ponosom predavati o modernim metodama koje je njegov režim i on sam koristio u prošlom veku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu“.

Na pitanje N1 o ovoj poruci, premijerka Ana Brnabić rekla je da danas ne bi davala izjave o tome.