Miščević zadovoljna dijalogom o Ustavu s civlinim društvom

Vesti 30. okt 201712:56 > 13:07
Tanjug/Jaroslav Pap

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević je u Novom Sadu izrazila zadovoljstvo dijalogom sa civilnim društvom u vezi promene Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Ona je rekla da u debati s organizacijama civilnog društva, a vezano za proces promene Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe, ima „pomaka i zastajanja“, ali da je najvažnije da „ona bude nastavljena“.

„Teško sada možemo da kažemo gde smo, dok ne dođe do razgovora o samom tekstu amandmana. Naš zadatak i cilj u okviru Akcionih planova za pregovaračkih poglavlja 23 i 24, bio je da otvorimo debate i krenemo ka izmeni Ustava“, rekla je Miščević. 

Ona je na skupu o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe kazala da „zadovoljstvo tim procesom treba da bude prepoznato kod građana, i to zadovoljstvo onim što će novi Ustav u tekstu doneti“.

Ponovila je da je, prema Akcionom planu izmena Ustava Srbije bila planirana za kraj 2017. ali da je sada očigledno da „do tog roka neće doći do same izmene dokumenta“. 

„Neće doći do predloga teksta, ali će doći do svih onih radnji koje prethode, a to je opšta rasprava o teksu amandmana“, rekla je. 

Kako je naglasila, u debatama sa civilnim sektorom došlo se do zaključka da je „sadržina mnogo važnija od rokova“. Podsetila je i da naredne godine na dnevni red dolazi izmena Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kao i posebnog Akcionog plana za nacionalne manjine, pa će se u okviru tih izmena „ponovo porazmisliti o rokovima“. 

Pomoćnik ministra pravde za EU integracije Čedomir Backović rekao je da je veoma zadovoljan održanim okruglim stolovima sa predstavnicima civilnog društva i nazvao ih „bogatstvom različitosti“. 

„U tome je suština demokratije, ona nije jednoumlje, u njoj sve interesne grupe na civilizovan način usklađuju svoje interese i različitosti, u našem slučaju sa standardima EU“, rekao je Backović. 

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće gotove promene u oblasti pravosuđa u okviru Ustava, odnosno „makar ciljevi koji tim promenama žele da se postignu“. 

„Ti ciljevi su pravo građana na suđenje po zakonu, na svima isto suđenje i suđenje koje je u razumnom roku. Za to je potrebno da sudije budu stučne, nepristrasne i vredne“, rekao je on 

Backović je napomenuo i da „Ustav treba da predvidi neku vrstu odgovornosi ukoliko se oni ne ponašaju tako“. 

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović kazao je da su do sada održani Okrugli stolovi na ovu temu u Beogradu, Nišu i Kraujevcu, a da nakon Novog Sada sledi još jedan 15. novembra u Beogradu. 

Time će biti završena prva faza sakupljanja mišljenja civilnog sektora, a zatim će uslediti drugi procesi koje će voditi Ministarstvo pravde.