Održana komemoracija Dušanu Batakoviću

Vesti 30. okt 201714:40 > 14:46
FoNet/TV FoNet

Dušan Bataković je jedan od najboljih poznavalaca srpske istorije 20 veka i jedan od najobrazovanijih ljudi koje je Srbija imala u novijoj istoriji, ocenio je akademik Dušan Kovačević na komemoraciji istoričaru, predsedniku Balkanološkog instituta SANU i diplomati Dušanu Batakoviću.

Kovačević je, na komemorativnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, istakao da je Bataković bio gospodin koji se retko sreće i u zemljama sa tradicijom negovanja gospode.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u znak sećanja na Dušana Batakovića, a pored članova porodice, prisutni su bili predsednik SANU Vladimir Kostić, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, prijatelji i poštovaoci naučnog rada Dušana Batakovića.

Kovačević je govorio o naučnom radu Dušana Batakovića, ali i njihovom višegodišnjem prijateljstvu i čestim razgovorima o Srbiji i njenim problemima.

„Ceo život i radni vek Dušan Bataković se bavio dešifrovanjem prošlosti radi razumevanja onoga što danas živimo i životarimo i onoga što nas sutra čeka“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je Bataković bio poštovan u diplomatskim sredinama u kojima je radio i da je uspešno zastupao interese Srbije.

Prema Kovačeviću, kao odličan poznavalac istorije Srbije i Evrope, Bataković je uvek opominjao da se mora biti pametan kako se Srbiji slavna, ali i tragična vremena više nikada ne bi ponovila.

„Čast mi je da svedočim. Bio sam prisutan u njegovom diplomatskom radu i gledao sam ga i slušao sa ponosom kako razgovara i brani našu zemlju koju je beskrajno voleo“, ispričao je Kovačević.

Istoričar Vojislav Pavlović je rekao da je njegov kolega Dušan Bataković bio uveren da život ima smisla samo ako se živi punim intenzitetom, a svoj život je posvetio naučnom radu i pregnuću za Srbiju i srpski narod.

„Kao istoričar svojim knjigama, člancima, predavanjima i ličnim kontaktima nastojao je da današnje generacije ne izgube svest o nacionalnoj pripadnosti“, rekao je Pavlović.

Kao diplomata, istakao je Pavlović, Bataković se u okviru svojih mogućnosti borio da Srbija ne izgubi teritoriju, ali i svest o samoj sebi.

„Otišao je i ostavio veliku i nenadoknadivu prazninu za svoju porodicu i za mnogobrojne poznavaoce njegovog dela“, ocenio je Pavlović.

Istoričar Slobodan Marković je istakao bogatu bibliografiju Dušana Batakovića koji je iza sebe ostavio više od 20 monografija na srpskom, enegleskom i francuskom jeziku i više stotina članaka od kojih su mnogi imali i više od 50 strana.

Na komemoraciji je istaknuto da je Bataković, koji je u dva navrata obavljao dužnost predsednika Balkanološkog instituta SANU, međunarodnoj javnosti uspešno predstavio domaći stručni časopis Balkanika.

Dušan Bataković je služio kao ambasador Srbije u Atini, Otavi i Parizu, a doktorirao je na Sorboni delom u kome je izučavao odnose Francuske i Srbije od 1830. do 1914.

Umro je 27. juna ove godine u Beogradu.