Glavčev u parlamentu: Bugarska podržava evropski put Srbije

Vesti 30. okt 201714:51 > 14:56
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik bugarskog parlamenta Dimitar Glavčev izjavio je u Beogradu da Bugarska snažno podržava evropski put Srbije i da će proširenje EU na zapadni Balkan biti jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja EU.

„Bugarska podržava evropsku integraciju Srbije. Ubeđeni smo da će proevropski političari energično završiti sve reforme i da će zemlja ispuniti sve uslove. Bugarska očekuje Srbiju u EU, u našoj porodici koja poštuje različitost, a predrasude i govor mržnje ostaju u prošlosti“, rekao je Glavčev u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta. 

Kako je rekao, geslo bugarskog predsedavanja EU biće „Ujedinjenje čini snagu“. On je naveo da bugarski narod pozdravlja to što je srpski narod izabrao evropski put razvoja i što „na svakim izborima biraju političare koji vode ka EU“. 

Takođe, Glavčev je rekao da je Bugarska uložila dosta napora u pripremi za predsedavanje Evropskom savetu, i uspela da ubedi evropske partnere da proširenje bude na dnevnom redu EU. Prema njegovim rečima, srpski i bugarski narod su veoma bliski.

„Ne samo geografski, ne samo kroz viševekovnu isprepletanu istoriju već i kulturom, jezikom, verom i tradicijom“, izjavio je Glavčev. 

Na konferenciji za novinare s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, Glavčev je rekao da se razgovaralo i o položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji. 

„Mi smo naglasili da u pogledu poštovanja manjinskih prava ne postoje problemi, osim možda na lokalnom nivou. Izrazili smo uverenje da uz pomoć Srbije i zajedničke napore, ti problemi mogu biti otklonjeni“, naveo je predsednik bugarskog Sobranja. 

Prema njegovim rečima, za vreme vladavine „totalitarnih režima“ brojnost bugarske manjine je znatno smanjena i da zato pozdravlja rad Srbije na poštovanju manjinskih prava.

Gojkovićeva je navela da je sa Glavčevom vodila „dug i sadržajan razgovor“ o „temama od obostranog interesa“ i o načinu kako parlamenti dve zemlje mogu doprineti unapređenju odnosa.

Glavčev je rekao da u vezi s poglavljem 23 Bugarska Srbiji može pružiti „najaktuelnije podatke“ jer se i sama nalazi pod kontrolnim mehanizmom EU. Maja Gojković je navela da će Srbija sve svoje obaveze ispuniti pre „horizonta Evropske komisije“, 2025. godine.