Vučić: Dok sam ja predsednik, Srbija sedi na svojoj stolici

Vesti 30. okt 201722:47 > 23:47
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pritisci na Srbiju i njega veliki, kao i da se sve velike sile koje dolaze u Srbiju brinu o svojim interesima i da im ne odgovara saradnja sa suprotnom stranom.

„Srbija sedi na svojoj stolici, do kad će moći, to niko ne može da garantuje, ali onog sekunda kada to ne bude mogla imaćemo nekog drugog u Vladi Srbije, ali i na mestu predsednika Srbije“, rekao je Vučić i dodao da njega niko ne voli, ni na jednoj strani, osim građana Srbije.

On je rekao da velike sile neće promeniti o svoj stav o nezavisnosti Kosova.

Govoreći o razgovoru sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem, rekao je da taj razgovor bio težak.

„Oni dolaze sa svojim interesima, niko od njih nije došao da ispunjava bilo šta od interesa Srbije, ili ono što je građanima Srbije prioritet“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da su glavne teme bile Kosovo i Rusija, da SAD podržava „teritorijalni integritet nezavisne države Kosovo“ i da je stav SAD da je Kosovo nezavisna država i da to ne sme da se menja, kao i da je Hojt Ji Srpskoj listi rekao da mora da se odvoji od Beograda i da mora da sarađuje sa Prištinom.

„Razgovarali smo oko Kosova. On je meni rekao ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova, a ja sam rekao, a vi možete pre devet godina da dirate u integritet Srbije… On je meni stavio do znanja to je lepo što si ti rekao, ali to je poruka SAD. Ima to da poštuješ, ako ne poštuješ, sam razmisli o posledicama“, rekao je Vučić.

Kada je reč o tome da je Hojt Ji rekao da je zabrinut zbog ruskog uticaja u Srbiji, Vučić je rekao da je američkom zvaničniku rekao da je dobro razumeo ono što žele i da je shvatio poruku, ali da će se Srbija ponašati kao nezavisna, suverena zemlja i da će tako svoje odluke donositi.

Kada je reč o ubistvu braće Bitići, Vučić je rekao da SAD imaju obeleženog krivca i da to mora da bude tako, jer ako ne bude SAD neće biti zadovoljne.

„Ako se za paljenje ambasade ne okrivi direktno kabinet Vojislava Koštunice, oni neće biti zadovoljni“, rekao je Vučić.

On je kazao da je Hojt Jiu u Njujorku rekao da mora da odgovara onaj ko je ubio trojicu braće Bitići, ali da ne zna šta da kaže Srbima kada ga pitaju za 2.000 ubijenih u bombardovanju 1999. godine.

„Na to nije bilo odgovora, jer se podrazumeva da za to niko neće da odgovara i da smo za to sami krivi“, rekao je Vučuć.

On je rekao da je bilo pritisaka i prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma.

„Pretili su nam, rekli su da su nam gotove karijere ako ne prihvatimo, ja to nisam hteo da prihvatim“, rekao je Vučić.

On je rekao i da se pre nekoliko dana u Beogradu, iza zatvorenih vrata, sastao sa visokim zvaničnikom EU i da je sa njim razgovarao oko pet sati. On je dodao da ih je pitao zbog čega pritiskaju Beograd kada zakasni 24 sata sa implementacijom sporazuma o pravosuđu sa Prištinom, dok Prištinu ne opominju kada 1.660 dana ne formira Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da EU nedvosmisleno smetaju veze Srbije sa Rusijom, a da je drugo što smeta velikim silama to što Srbija nije priznala Kosovo.

„Tu će biti sve više pritisaka“, rekao je Vučić i dodao da Srbija do ulaska u EU, mora da uskladi spoljnu politiku sa tom zajednicom.

U SNS-u su listom za vanredne izbore

Vučić je na Pinku ocenio i da su izbori za Skupštinu Beograda veoma važni izbori, a da su mnogi u Srpskoj naprednoj stranci za to da se uz beogradske održe i vanredni parlamentarni izbori.

 „Ljudi u mojoj stranci su listom za vanredne parlamentarne izbore, ja nisam sasvim za to. Ako se ide zajedno na izbore ne mogu da budu u decembru, mogu da budu u decembru ako se ide na gradske. U februaru ili martu bi moglo da se ide i na jedne i druge“, rekao je Vučić i rekao da će naredne nedelje opet razgovarati o tome sa naprednjacima.

Predsednik je rekao da je čuo argumente da bi održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora svi važni izbori mogli da budu održani 2023. godine – i predsednički, i parlamentarni, i gradski.

On je rekao da će odluka biti doneta, ali ne „zbog toga što on voli da ide na izbore“ i da na izbore treba ići da bi se pobedilo i da bi pobedili oni koji žele.

„Oni koji su tražili izbore dobili su ih do sada“, rekao je Vučić i dodao da opoziciji time čine uslugu.

On je rekao i da bi građanima opozicija objasnila da su izbori potrebni da bi pobedili njega.

„Bivši režim“ će pobediti u Beogradu

Vučić je rekao da je uveren da će opozicija pobediti na izborima u Beogradu.

„Uveren sam da su predstavnici bivšeg režima apsolutni favoriti. Oni će kao i do sada da pobede, to nije ništa strašno. Mi ćemo se boriti rezultatima nešeg rada“, rekao je Vuči.

Upitan da li ozbiljno misli da će izgubiti beogradske izbore, Vučić je rekao da je sasvim ozbiljan.

„Ja sam sasvim ozbiljan, ja sam veoma ozbiljan. To ne znači da neću da se borim svim srcem. Jer nikada u Beogradu nije urađeno više nego sada“, rekao je Vučić.

On je kazao da je vlast SNS u Beogradu renovirala fasade, otvorila Muzej savremene umetnosti, da će Narodni muzej biti otvoren, da se renoviraju ulice.

„Sve što su oni zatvorili mi ćemo da otvorimo. Ako narod to neće, hoće snage bivšeg režima, a uveren sam, narod će da odluči“, rekao je Vučić.

On je ponovo prikazivao fotografije koje je poneo sa sobom, a među fotografijama pokazivao je i fotografije svih fabrika koje je otvorio.

Zajednički interesi sa Hrvatskom

Vučić je rekao i da Srbija danas realno nema probleme sa Hrvatskom, osim što bi želela bolju poziciju za pripadnike srpskog naroda u Hrvatskoj, kao i da želi dobre odnose u budućnosti i iskreno prijateljstvo.

Sve što budemo tražili za hrvatsku manjinu, ovde mi ćemo im dati, najavio je Vučić i istakao da Srbija i Hrvatska imaju dobre zajedničke interese, mada nisu saglasni o prošlosti.

Predložiće premijerki novi aranžman sa MMF-om

Vučić je rekao i da će premijerki Ani Brnabić predložiti da Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom sklopi neku vrstu novog aranžmana.

„Nama MMF nije potreban, ali zbog viška discipline koju bismo mogli da imamo, moj će predlog biti da u nekoj formi nastavimo aranžman“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je naveo da je stanje u državnoj kasi odlično i da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić.

„Imamo dovoljno novca, budžet odlično stoji. Kao što kaže MMF i Svetska banka u prvih sedam meseci strane direktne investicije bile su 8,3 odsto ;veće nego prošle godine“, rekao je on.

Nove fabrike u Kraljevu, Lebanu, Loznici, Žitorađi…

Vučić je najavio da će u prvoj polovini sledeće godine u Kraljevu biti ;otvorene dve fabrike.“Jedna je velika nemačka kompanija koja će zaposliti od 3.000 do 3.500 ljudi. Pregovori su skoro završeni i sada treba da se dogovorimo oko podsticaja”, rekao je on.

Dodao je da će nakon toga biti potpisan ugovor i početi izgradnja.

“Kraljevo će od toga imati velike koristi, veći budžet i moći će da troši taj novac za dobrobit građana. Kraljevo je to zaslužilo”, istakao je Vučić.

Najavio je otvaranje više fabrika, među kojima su i fabrike u Lebanu, Loznici i Žitorađi.