Odalović: Unutrašnji dijalog potreban zbog budućnosti Srbije

Vesti 31. okt 201709:07 > 09:11
N1

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocenio je da unutrašnji dijalog o Kosovu nije farsa, već potreba kako bismo videli gde smo i kakva je budućnost Srbije.

„Unutrašnji dijalog nam je falio. Nadam se da će u nekoliko narednih meseci doći do uobličenog stava, da ćemo videti kako koji segment društva gleda na taj problem… To treba da bude nešto što će državnom vrhu pomoći“, rekao je Odalović u Dnevniku RTS-a, pred održavanje prvog okruglog stola u unutrašnjem dijalogu o Kosovu na kojem će učestvovati 40 profesora pravnih fakulteta.

Dijalog je važan kako bismo videli gde smo, šta sve sa sobom nosi, kakve su posledice, kakva je budućnost Srbije, sa čime ćemo izaći pred javnost, rekao je Odalović.

„Neodgovorno je pobeći od dijaloga i nazivati da je ovo farsa, ovo je potreba“, rekao je Odalović i naveo da u Srbiji decenijama nije vođen dijalog na transparentan način, s uključivanjem najšire javnosti.

Prema njegovim rečima, ne treba bežati ni od dijaloga medija.

„Treba nam mišljenje ukupne javnosti i pojedinaca, zato će dijalog biti transparentan, otvoren za medije“, rekao je.

On je ocenio da je potrebno da se otvori što je moguće širi dijalog, uz učešće što više najreferentnijih institucija i posebnih organizacija i građanskog društva i nevladinih organizacija ali i institucija koje imaju ulogu u kreiranju uklupnog ambijenta i budućnosti Srbije. Dodao je da bi trebalo čuti i mišljenja verskih zajednica.

„Potrebno je da neko prođe kroz noviju srpsku istoriju, prvi dijalog bio je 1945, godine kada je formirana Autonomna oblast KiM pa ’63 kada smo došli do AP KiM pa ’74 kada smo imali novi dijalog koji nas je izuzetno skupo koštao, kada smo dobili naziv AP Kosovo, kada je Metohija izbrisana, pa još jedan ’90 kada smo pokušali da vratimo sve te okvire, ali nikada nismo imali dijalog koji se vodio na transparentan način uz uključivanje najšire javnosti“, rekao je on.

Odalović je izrazio zadovoljstvo što je Pravni fakultet preuzeo na sebe prvi korak u otvaranju dijaloga jer je dobro da se najeminentniji profesori nađu na jednom mestu i na krajnje otvoren način razgovaraju o ovom delikatnom pitanju.

On je naveo da bi bilo mudro da se sve političke stranke organizuju svoje okrugle stolove.

„Svoje stavove ne mogu zasnivati na negaciji, imamo stranke koje decenijama vode dijalog na negiranju. Nije to odgovoran stav, on može biti suprotan, ali može biti negiranje svakog rešenja a da se ne nudi ništa“, rekao je.

Dijalog mora biti utemeljen na materijalnim istinama, ne možemo samo pričati o nečemu a da ne poznajemo određene teme, pitanja i probleme, rekao je Odalović.