Priština: Surinam nije povukao priznanje, Dačić šarlatan

Vesti 31. okt 201712:30 > 16:13
Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da, do sada, nije dobilo nijedan zvanični dokument da je Surinam povukao priznanje Kosova.

„Stoga, u ovim okolnostima, Ministarstvo spoljnih poslova se bazira samo na prijateljskim odnosima između Republike Kosovo i Republike Surinam i noti zvaničnog priznavanja ove države od 8. jula 2016. godine, kojom je Vlada Surinam priznala Republiku Kosovo za nezavisnu i suverenu drzavu“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, u odgovoru na izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj je rekao da se radi o kleveti.

„Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan“, kazao je Zumberaj za prištinske medije.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i da ga je o tome sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama, a da je u toku noći stigla i nota sa zvaničnim saopštenjem.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.