Brnabić o Lazareviću: Razumem EU, ali on je slobodan čovek

Vesti 31. okt 201713:57 > 14:06
TANJUG/ Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da razume rekaciju zvaničnika EU povodom predavanja generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj Akademiji, ali je poručila i da da zbog toga ne bi trebalo otvarati ''pandorinu kutiju'' ako se uzme u obzir sve šta se dešava u regionu.

“Razumem šta su rekli, ali ovo je kap u moru“, navela je Brnabićeva.

Podsećam da je Lazarević dobrovoljno otišao u Hag, dobio je presudu, odležao kaznu i danas je slobodan čovek, rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara.

 „General Lazarević nije predavač na Vojnoj akademiji, bio je pozvan da održi jedno predavanje. Ja razumem problem koji je istakla EU ali ću vam reći – on je slobodan covek, ne bih otvarala ‘Pandorinu kutiju’ toga šta se dešava u regionu i na kojim pozicijama su ljudi koji su odgovarali ili su osuđeni ili nisu osuđeni zato što su svi svedoci mrtvi”.

Podsećajući na oslobađajuću presudu Naseru Oriću, kao i da u regionu ima aerodroma nazvanih po ljudima koji su, kako kaže, umrli pre nego što su optuženi za ratne zločine, kao i savetnika koji su bili optuženi i osuđeni u Hagu.

Premijerka je rekla da razume problem koji EU ima zbog Lazarevića ali da, kako je rekla, ne bi zbog toga otvarala još jednu „pandorinu kutiju“ i poručila da je Srbija tolerantna i fleksibilna i da se neće okretati u prošlost.